Predstavljen projekt "Digitalni katalog stećaka"

F
FENA
2.12.2009. u 16:59
0
7
Predstavljen projekt "Digitalni katalog stećaka"
0
Predstavljen projekt "Digitalni katalog stećaka"
"Digitalni katalog stećaka" naziv je projekta koji je u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH predstavljen danas u Sarajevu.
Riječ je o interaktivnom digitalnom katalogu koji omogućava da se klikom na šematski prikaz izložbe stećaka otvori web-stranica pojedinog objekta sa 3D modelom, koji se može okretati i razgledati korištenjem odgovarajućeg softvera.

Koordinatorica projekta, profesorica na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Sarajevu Selma Rizvić istaknula je za Fenu da je katalog rezultat saradnje ETF-a sa Zemaljskim muzejom BiH koja je omogućila studentima Masters studija ETF-a da u okviru predmeta "Numerička grafika i animacija" uče 3D modeliranje tehnikom fotogrametrije.

Ona navodi da je riječ o tehnici koja podrazumijeva kreiranje 3D modela objekta iz njegovih fotografija primjenom softvera "Photomodeler".

"Model generisan na ovaj način dalje se dorađuje u 3ds max-u da bi se postigao što realističniji izgled", kazala je ona.

U okviru laboratorijskih vježbi iz pomenutog predmeta, svaki student je imao zadatak da modelira po jedan objekt iz kolekcije stećaka koji se čuvaju u botaničkom vrtu Zemaljskog Muzeja BiH, te izložbi ili drugih odgovarajućih objekata iz muzejskih zbirki.

Interaktivni katalog će Muzeju biti dostavljen u formi DVD-a, kako bi ga mogao distribuirati kao suvenir. Ta se aplikacija također može postaviti i na touch-panel displej u Muzeju kako bi bio na raspolaganju posjetiocima, ali i na muzejsku web-stranicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: