Kultura
0

Predstavljen program manifestacije "Tin i Sarajevo"

FENA
Nema nikakve sumnje da je Tin Ujević vrhunski erudita i jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka na ovim teritorijama a možda i u evropskim okvirima, izjavio je u nedjelju Bojan Zec Filipović, promotor manifestacije obilježavanja vanrednog jubileja - 70. godišnjice boravka i života velikog pisca i boema Augustina Tina Ujevića u Sarajevu.

Filipović je kazao kako je riječ o ambicioznom poduhvatu jer dosad na ovakav način nije predstavljen život i djelo velikog pjesnika - raniji pokušaji bili su, naprimjer, izbori poezije koje je radio Željko Ivanković u zbirci Tinovih pjesama nazvanoj "Most na Miljacki", te analiza vremena u kojem je Tin djelovao u knjizi Dragomira Gajevića "Tin i Sarajevo" u izdanju knjižarske kuće Šahinpašić.

"To su, međutim, tek začeci onoga što želimo da napravimo - analizu odnosa Tina i Sarajeva i da pokušavamo obuhvatiti taj neobičan odnos", kazao je Filipović.

Govoreći o svom doživljavanju Tina, sarajevski glumac Miki Trifunov je kazao kako je Tin pisac čudno sadržajne tišine i jednog organizovanog haosa koji su stvorili njegove čudesne stihove.

Kazao je kako se Tin borio protiv načela sredine u kojoj je živio, te protiv "svakodnevnih dežurnih moralista".

Manifestacija "Tin i Sarajevo" održat će se 4. novembra na 70. godišnjicu Tinovog odlaska iz Sarajeva i obuhvatit će prezentaciju njegovog književog djela, prikaz kritika i tekstova izašlih u Sarajevu o Tinovom radu i biti zaokružena poetskom večeri nazvanoj po čuvenoj Tinovoj pjesmi "Pobratimstvo lica u svemiru".

Učesnici manifestacije bit će profesori književnosti, književnici, književni kritičari, glumci i novinari.

Tinov "sarajevski period" u njegovom ukupnom stvaralačkom vijeku bio je najkraći ali je tokom njega napisao najviše književnih radova (793 ili 39 ukupnog stvaralaštva). Tokom boravka u Sarajevu, Tin Ujević je objavljivao književne radove u 54 lista i časopisa od kojih je 18 izlazilo u Sarajevu, 15 u Zagrebu, osam u Beogradu, šest u Splitu i sedam u pet drugih gradova na srpskohrvatskom jezičkom području.