Pozorišna scena u Zenici
33

Predstavljen program 4. Teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra

B. R.
Foto: Studio Teatar
Foto: Studio Teatar
Program četvrtog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra predstavljen je danas u Zenici. Ovogodišnji festival bit će održan pod sloganom "Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja", a otvorit će ga predstava za djecu "Ježeva kućica", saopćeno je.

"Ježeva kućica" je rađena u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u režiji Miroljuba Mijatovića. U predstavi igraju Lana Zablocki, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković. Također, osim predstave, najmlađa publika će uživati i u kreativnoj radionici i igraonici koju realizuje kreativni tim festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Drugu noć festivala publici će se predstaviti djelo "Ay, Carmela" u režiji Roberta Raponje, a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra. Predstava je rađena u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a uloge u jednoj od, kako je navedeno, najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini ostvaruju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

"Ay, Carmela" je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Treća noć festivala je rezervisana za predstavu "Prah", Altteatra Sarajevo, u režiji Miralema Zupčevića, a po tekstu čiji je autor György Spiró, jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Gordana Boban i Mirsad Tuka, koji ostvaruju uloge u ovoj predstavi, kako je istaknuto, virtuozno bezrezervno uvlače publiku u cijelu priču, koja vođena rediteljskom palicom Zupčevića filigranski titra po damarima. Tokom komada padaju maske, a likovi se razotkrivaju i proživljavaju katarzu, koja im pomaže otkriti suštinu vlastitog bivstvovanja i međusobnog odnosa.

U utotrak, 28. jula festival zatvara predstava "Državni lopov", hit komedija, koja 15 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u Bosni i Hercegovini. U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Foto: Studio Teatar
Foto: Studio Teatar

Sve predstave za odrasle počinju u 21:00 sat, dok predstava za djecu počinje u 20:30 sati. Radionica i igraonica u okviru Kids prograam prije predstave za djecu počinje u 18:30 sati.

Cijene ulaznica za predstave "Ay Carmela" i predstavu "Prah" su po 10 KM, dok je cijena ulaznica za predstavu Državni lopov šest KM. Ulaznice za predstavu za djecu koštaju pet KM, saopćeno je.