Kultura
0

Predstavljen plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara

FENA
Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer i osnivač Fondacije "Mak Dizdar", sin velikog bh. pjesnika, Enver Dizdar, predstavili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja po mnogima najboljeg bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Devedeseta godišnjica Makovog rođenja obilježava se naredne godine, a konferencija za novinare je, također, održana kako bi se obilježila sutrašnja 89. godišnjica Makovog rođenja.

Među događajima koje naredne godine planiraju organizirati Društvo pisaca i Fondacija je i međunarodni simpozij o djelu Maka Dizdara, koji bi dao priliku brojnim književnicima i književnim kritičarima iz cijele Evrope da iz različitih aspekata osvijetle djelo velikog pjesnika.

Također je planirano publiciranje knjige Makovih stihova i najznačajnijih kritika o njegovom radu, čime bi se, kazao je Gojer, prevladala izdavačka šutnja prema Makovom djelu koja se u posljednje vrijeme sve više širi.

Osim tradicionalne manifestacije Slovo Gorčina u Stocu, radit će se na snimaju dugometražnog dokumentarno-igranog filma o Maku, dok će Društvo pisaca i Fondacija pokrenuti inicijativu prema Gradu Sarajevu o uspostavi nagrade "Mak", koja bi se dodjeljivala za umjetničko stvaralaštvo izrazitog doprinosa razumijevanja među ljudima, a čijim laureatom bi mogao biti bilo koji svjetski umjetnik.

Gojer je, međutim, kao najznačajniju ideju istaknuo plan da se jedna od zapuštenih kuća u pjesnikovom rodnom Stocu otkupi i dodijeli pjesnicima poštovaocima Makovog djela radi godišnjih susreta, ali i pjesničke kolonije koja bi radila tokom cijele godine.

Kolonija pritom ne bi okupljala samo pjesnike nego i prevoditelje iz cijelog svijeta koji su svoj rad usmjerili na stihove Maka Dizdara, dodao je Gojer.

Kao svoj lični cilj, pjesnikov sin Enver Dizdar je izrazio želju da se prepozna, u nacionalnom smislu, da dobar pisac živi u svom jeziku, ali da ni to nije granica koja se ne može preći.

  • Mak pripada jeziku kojim je pisao, a ne ovim malim nacijama koje govore tim jezikom, bez obzira na to kako ga zovu, kazao je Enver Dizdar.

S obzirom na političku situaciju i podjele u Stocu, Enver Dizdar naglašava da ovaj projekt znači i pokušaj "da budemo jači od sulude politike i pomognemo da Stolac bude jedan grad za sve ljude".

Gradimir Gojer je, također, dodao da je cilj da se radi na revitalizaciji Stoca, iz kojeg su proistekli neki monumenti u duhovnom životu BiH, te prevlada zapuštenost grada i u duhovnom smislu.

  • Ovo bi trebalo da bude šira akcija koja će uključiti umjetnički potencijal svih umjetnika u BiH, jer nema boljeg primjera da se okupimo oko djela jednog autora, pošto je Mak bio veliki kosmopolitski stvaralac koga je teško staviti u lokalne okvire, kazao je Gojer.

Upitan kako organizatori misle prevladati podjele u organizacijskom smislu, jer su do sada sve poslijeratne manifestacije "Slovo Gorčina" u Stocu ignorirali lokalni hrvatski političari, Gojer smatra "da je Mak toliko veliki pjesnik da ga ne može ugroziti skupina političkih maloumnika koji nisu ni pokušavali da učestvuju u onome što je Mak zavještao svome gradu".

Navodeći kako svaki pomak na kulturnom planu doprinosi otopljavanju lošeg političkog i duhovnog stanja u Stocu, Gojer je kazao da vjeruje da "niko neće biti toliki luđak da se ne priključi takvim procesima na dobrobit Stoca".