|

Predstavljen plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara

Predstavljen plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara
0
F
FENA
16.10.2006. u 14:10
0
komentara
0

dijeljenja
Predstavljen plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara
Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer i osnivač Fondacije "Mak Dizdar", sin velikog bh. pjesnika, Enver Dizdar, predstavili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu plan za obilježavanje 90. godišnjice rođenja po mnogima najboljeg bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.
Devedeseta godišnjica Makovog rođenja obilježava se naredne godine, a konferencija za novinare je, također, održana kako bi se obilježila sutrašnja 89. godišnjica Makovog rođenja.

Među događajima koje naredne godine planiraju organizirati Društvo pisaca i Fondacija je i međunarodni simpozij o djelu Maka Dizdara, koji bi dao priliku brojnim književnicima i književnim kritičarima iz cijele Evrope da iz različitih aspekata osvijetle djelo velikog pjesnika.

Također je planirano publiciranje knjige Makovih stihova i najznačajnijih kritika o njegovom radu, čime bi se, kazao je Gojer, prevladala izdavačka šutnja prema Makovom djelu koja se u posljednje vrijeme sve više širi.

Osim tradicionalne manifestacije Slovo Gorčina u Stocu, radit će se na snimaju dugometražnog dokumentarno-igranog filma o Maku, dok će Društvo pisaca i Fondacija pokrenuti inicijativu prema Gradu Sarajevu o uspostavi nagrade "Mak", koja bi se dodjeljivala za umjetničko stvaralaštvo izrazitog doprinosa razumijevanja među ljudima, a čijim laureatom bi mogao biti bilo koji svjetski umjetnik.

Gojer je, međutim, kao najznačajniju ideju istaknuo plan da se jedna od zapuštenih kuća u pjesnikovom rodnom Stocu otkupi i dodijeli pjesnicima poštovaocima Makovog djela radi godišnjih susreta, ali i pjesničke kolonije koja bi radila tokom cijele godine.

Kolonija pritom ne bi okupljala samo pjesnike nego i prevoditelje iz cijelog svijeta koji su svoj rad usmjerili na stihove Maka Dizdara, dodao je Gojer.

Kao svoj lični cilj, pjesnikov sin Enver Dizdar je izrazio želju da se prepozna, u nacionalnom smislu, da dobar pisac živi u svom jeziku, ali da ni to nije granica koja se ne može preći.

- Mak pripada jeziku kojim je pisao, a ne ovim malim nacijama koje govore tim jezikom, bez obzira na to kako ga zovu, kazao je Enver Dizdar.

S obzirom na političku situaciju i podjele u Stocu, Enver Dizdar naglašava da ovaj projekt znači i pokušaj "da budemo jači od sulude politike i pomognemo da Stolac bude jedan grad za sve ljude".

Gradimir Gojer je, također, dodao da je cilj da se radi na revitalizaciji Stoca, iz kojeg su proistekli neki monumenti u duhovnom životu BiH, te prevlada zapuštenost grada i u duhovnom smislu.

- Ovo bi trebalo da bude šira akcija koja će uključiti umjetnički potencijal svih umjetnika u BiH, jer nema boljeg primjera da se okupimo oko djela jednog autora, pošto je Mak bio veliki kosmopolitski stvaralac koga je teško staviti u lokalne okvire, kazao je Gojer.

Upitan kako organizatori misle prevladati podjele u organizacijskom smislu, jer su do sada sve poslijeratne manifestacije "Slovo Gorčina" u Stocu ignorirali lokalni hrvatski političari, Gojer smatra "da je Mak toliko veliki pjesnik da ga ne može ugroziti skupina političkih maloumnika koji nisu ni pokušavali da učestvuju u onome što je Mak zavještao svome gradu".

Navodeći kako svaki pomak na kulturnom planu doprinosi otopljavanju lošeg političkog i duhovnog stanja u Stocu, Gojer je kazao da vjeruje da "niko neće biti toliki luđak da se ne priključi takvim procesima na dobrobit Stoca".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.