Kultura
0

Predstavljen kalendar "Tradicijska odjeća u BiH"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH te samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" iz Zidina a pod pokroviteljstvom predsjednice FBiH Borjane Krišto večeras je u Sarajevu predstavljen kalendar "Tradicijska odjeća u BiH".

Izrada i izdavanje ovog jedinstvenog kalendara je prva faza projekta koji će obuhvatiti i postavku izložbe o nošnjama sva četiri naroda u BiH i nacionalnih manjina.

"Svećenik Zvonko Martić i ja smo došli na ideju da na ovaj način prezentiramo dio kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Drugi dio projekta, organiziranje izložbe bit će završen do kraja godine", izjavio je za Fenu autor i fotograf Jasmin Fazlagić.

Prisutnim se obratio i ministar okoliša i turizma FBiH Nevenko Herceg koji je pozdravio inicijativu samostana i kazao kako ovaj projekt "promovira tradicijsku i etno baštinu BiH".

Kalendar obuhvata fotografije dvanaest tradicijskih nošnji iz raznih krajeva BiH.

Prezentacija kalendara upotpunjena je muzičkim numerama s izvornim instrumentima, napjevima i folklornim tačkama KUD-a "Baščaršija", ženske pjevačke skupine iz Žepča, muške pjevačke skupine iz Guče Gore, ženske pjevačke i plesačke skupine iz Oštre Luke, svirača zurne i bubnjeva iz Maoče te ženske pjevačke skupine iz Cazina.

Izdavač kalendara je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.