Kultura
0

Predstavljen i četvrti film Takmičarskog programa –"Sve džaba"

FENA
Projekcijom debitantskog filma "Sve džaba" režisera i scenariste Antonija Nuića danas je u Narodnom pozorištu nastavljeno predstavljanje Takmičarskog programa za igrani film 12. Sarajevo film festivala.

Film već krase čak četiri osvojene Zlatne arene – za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju sporednu žensku ulogu na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli. Snimljen je u koprodukciji BiH, Hrvatske i Srbije, a večeras će u Narodnom pozorištu četkom u 19.30 sati zabilježiti i međunarodnu premijeru.

Impresivnu glumačku postavu čine Rakan Rushaidat, Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović, Franjo Dijak, Enis Bešlagić, Sergej Trifunović, Bogdan Diklić, Josip Pejaković, Darija Lorenci te Pero Kvrgić.

Priča je to o tridesetogodišnjem Goranu koji živi u bosanskom gradiću. Nakon što mu svi prijatelji poginu u kafanskom obračunu, on napušta gradić i kreće u obilazak Bosne, tražeći sebe i nečega po čemu bi ostao zapamćen.

Ovo ostvarenje kroz konverzaciju likova te situacije u koje oni upadaju, oslikava karakterističan identitet ovih prostora i ljudi, način govora te snažne osjećaje i međusobne odnose.

Režiser Nuić je na pres-konferenciji nakon projekcije filma ocijenio kako film govori upravo o bosanskom duhu, a inspiraciju u kreiranju glavnog junaka imao je u literaturi Meše Selimovića.

"Suština bosanskog duha je da se s malo govori puno, da je više rečeno između redaka nego manifestaciono i to sve predstavlja specifičnost ove zemlje i ovih ljudi, što smo i željeli pokazati filmom", kazao je on.

Komentirajući odnos između imena jednog od likova filma Josipa i slike Josipa Broza Tita u jednom od kadrova, on ističe kako je ta slika trebala portretirati lik ugostitelja i sentimentalne veze s prošlošću, što ovdje nije rijedak slučaj.

"Jugonostalgija je kompletno blesav termin, jer su ljudi prirodno nostalgični za vremenima kada je bilo bolje i kada je bio mir. Ali, taj je termin danas ispolitiziran i ružno skovan. Mislim da je nostalgija ovdje normalna pojava, nakon svega što se dešavalo na ovim prostorima", smatra Nuić.

Producent filma Boris Matić smatra kako je regionalna saradnja u stvaranju filmova, ako ne jedini, onda najbolji put za razvoj kinematografije na prostoru regije. Koprodukcija je budućnost regionalnog filma.

Tumač glavnog lika Rakan Rushaidat ustvrdio je kako je lik Gorana kojeg glumi nastajao sklapajući se od nekoliko scena koje su se dešavale u Varešu, gdje je dio filma sniman, te kroz susrete s tamošnjim ljudima.

Za Natašu Janjić bilo je predivno raditi na ovom ostvarenju, uz iznimno sjajnu ekipu. Mali problem bio je jezik, koji je u konačnici i savladala u susretima i razgovorima s ljudima u Bosni, a snimanje će pamtiti kao jedno od najljepših iskustava.

Emir Hadžihafizbegović kvalitet ovog filma vidi u tome što je on ujedno i art i popularistički. Sjajno je bilo sarađivati s takvom impresivnom glumačkom ekipom, kazao je.

Ovom je istaknutom bh. glumcu direktorica Festivala u Sopotu u Srbiji Suzana Marković danas i zvanično uručila nagradu za najbolju mušku ulogu u "Karauli" koju je jednoglasnom odlukom žirija osvojio na ovom nedavno održanom festivalu. Hadžihafizbegoviću je, uz sve čestitke, uručila Statuu slobode i Povelju Kosmaja uz novčani dio nagrade.