Sajam knjige u Frankurtu
0

FOTO / Predstavljen gigantski atlas širok skoro tri metra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan australski izdavač predstavio je u srijedu gigantski atlas, po obimu najveći koji je ikada štampan, na Sajmu knjige u Frankfurtu na kojem su trenutno zvijezde elektronske knjige i mobilne solucije.

Djelo s nazivom "Earth" (Zemlja) ima visinu 1,8 metara, a širinu 2,75 metara. Bit će štampan 31 primjerak, a cijena je 100.000 dolara, objasnio je za agenciju AFP kreator atlasa Gordon Cheers.

"Već sam prodao dva primjerka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", izjavio je Cheers. Svaka knjiga je štampana po narudžbi, a za štampanje je potreban mjesec dana rada.

Da bi okretao stranice svoje knjige naslonjene na jedan stalak, Cheersu su potrebne obje ruke, u rukavicama, da se ne bi oštetile stranice.

Kao u nekom klasičnom atlasu, čitalac u Earthu nađe karte pet kontinenata i izbor anglofonskih zemalja ukrašenih s nekoliko fotografija visoke definicije.

Suprotno od većine izdavača frankfurtskog salona, najvećeg na svijetu posvećenog izdavaštvu, kojie se ne slažu s elektronskim knjigama, Cheers se poredi s proizvođačima kvarcnih satova koji nisu nestali uprkos tehnološkim inovacijama.