Kultura
0

Predstavljen Enciklopedijski rječnik diplomacije i međunarodnih odnosa

FENA
Odjel za analizu i informiranje Ministarstva vanjskih poslova BiH predstavio je danas u Sarajevu Enciklopedijski rječnik diplomacije i međunarodnih odnosa mladog autora Muhameda Hajdarevića.

Riječ o knjizi namijenjenoj onima koji se bave diplomacijom i međunarodnim odnosima i koji obavljaju poslove iz domena saradnje s međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama.

Sadrži više od 2.000 riječi, pojmova, idioma i izraza koji se koriste u svakodnevnoj verbalnoj diplomatskoj komunikaciji i korespondenciji, uključujući tri međunarodne konvencije iz oblasti diplomacije i međunarodnih odnosa.

Knjiga je pisana u trojezičkoj varijanti - englesko-francusko-bosanski, te je namijenjen ne samo domaćim nego i stranim diplomatama.

Knjigu su predstavili prof. dr. Muhamed Nezirović, prof. dr. Nikola Kovač, dr. Mile Sadžak i ambasador Nusret Čančar.

Oni su istaknuli značaj ovog rječnika kao priručnika i vodiča koji će olakšati komunikaciju diplomatama, a pohvalili su i autorov ozbiljan i kompetentan pristup u njenom pisanju.

Za diplomate nema bolje knjige od ove, istaknuli su predstavljači uz ocjenu da ovo djelo koje je objavila izdavačka kuća Connectum predstavlja i pravi poduhvat u vrijeme krize izdavaštva.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kazao je da ovakva knjiga predstavlja rijetkost u BiH i regionu te stoga zaslužuje svaku podršku.

Podrškom ovom projektu MVPBiH potvrđuje svoju opredijeljenost da afirmira intelektualne aktivnosti, posebno iz oblasti diplomacije i međunarodnih odnosa, dodao je Alkalaj.

Autor ove knjige, mladi novinar i analitičar Muhamed Hajdarević, načinio je lični poduhvat u protekle dvije godine sakupljajući diplomatsku terminologiju kako bi sastavio rječnik koji ne bi mogao naći prikladnije vrijeme za objavljivanje do sadašnjeg, kada je BiH počela pridruživanje EU, rečeno je u predgovoru knjige.