Kultura
0

Predstavljen "Ekumenopolis: Grad bez granica"

FENA
Turski dokumentarac "Ekumenopolis: Grad bez granica" reditelja Imre Azema predstavljen je danas u Multipleks kinu Cinema City u okviru Takmičarskog programa dokumentarnog filma 17. Sarajevo Film Festivala.

Film osvjetljava tamnu stranu milionskog Istanbula, grada na Bosforu, čija je ljepota zasjenjena nekontroliranom gradnjom, s nesagledivim posljedicama na okolinu.

Reditelj u fokus ovog ostvarenja, umjesto starog historijskog jezgra i blistavosti modernih zdanja, stavlja istanbulska predgrađa i kvartove nepoznate turistima u kojima živi sirotinja čija primanja jedva pokrivaju osnovno ljudsko preživljavanje.

Priča je to o moćnicima i vlasti koji nemaju sluha za tu populaciju, te im beskrupulozno ruše kvartove kako bi na tim mjestima izgradili stambene četvrti. Većina porodica koja ostane na ulici bude stambeno nezbrinuta ili im se ponude stanovi koje takve porodice nisu u mogućnosti otplaćivati.

Također, film akcentira i sve veću "automobilsku zagađenost" grada, koja poprima zabrinjavajuće razmjere. Navodi se da je u planu, pored postojeća dva, izgradnja i trećeg mosta preko Bosfora kojim bi se u potpunosti uništila preostala zelena područja.

Ovo ostvarenje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ima globalne karakteristike, donosi na desetine zapanjujućih podataka i brojki koje ukazuju da grad od 15 miliona stanovnika "korača" ka rubu uništenja.

Reditelj Imre Azem po završetku projekcije poklonio se publici, ističući da je film fokusiran na pojedine dijelove Istanbula s namjerom da pokrene široku diskusiju koja bi promijenila postojeće stanje i trendove.

"Još nismo imali problema s vlastima zbog ovog filma i uznemirujućih podataka koje donosi, zato jer će se u turskim kinima naći tek u oktobru ove godine. Jedan od razloga što donosimo tako uvjerljive podatke jeste da ubijedimo vlast kako se ne može nastaviti s ovom praksom. Nadam se da ćete kroz ovo ostvarenje moći uspostaviti paralelu s vašim gradovima", kazao je reditelj.

Snimanje filma započelo je 2008. godine, te obuhvata period od nekoliko godina istraživanja stanja u pomenutim oblastima Istanbula.