{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen edukativni teatarski program za mlade "Fakat drama"

F
28.3.2014. u 18:01
0
0
Predstavljen edukativni teatarski program za mlade "Fakat drama"
0
Predstavljen edukativni teatarski program za mlade "Fakat drama"
Teatarski edukativni program za mlade pod nazivom "Fakat drama" danas je na prigodnom druženju predstavljen u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, s obzirom da je u martu završena druga intezivna radionica s djecom iz nekoliko osnovnih škola u Sarajevu, održana u okviru tog programa.
Prezentacija je organizirana u povodu obilježavanja Svjetskog dana teatra za mlade, kao i Svjetskog dana teatra.

Program je obuhvatio dvije intenzivne radionice održane u SARTR-u u protekla dva mjeseca, kroz pet jednodnevnih radionica u osnovnim školama "Musa Ćazim Ćatić", "Deseta O.Š.", "Hrasno", "Osman Nuri Hadžić" i "Pofalići".

Radionice su vodile istaknute mlade glumice Amila Terzimehić, Ana-Mia Milić, Irma Alimanović Alihodžić i flautistkinja Sabina Šabić. One su prošle godine boravile u Nottingham Playhouse pozorištu pod mentorstvom teatarskih pedagoginja iz Velike Britanije Sarah Stephenson i Allie Spencer, koje više od deset godina vode teatarski program za djecu i mlade pri tom britanskom teatru.

Irma Alimanović-Alihodžić istaknula je za Agenciju Fena da se program sastojao od dvije intenzivne teatarske radionice. Prva je trajala pet dana u januaru za vrijeme raspusta, a druga u februaru i martu kada su također u pet sarajevskih osnovnih škola održane jednodnevne radionice.

"Svaku radionicu je pohađalo 15-ak učenika. Od njih smo odabrali po dvoje-troje koji su večeras učestvovali na prezentaciji u SARTR-u. Tema radionica bilo je dramsko djelo Molierov "Tartif", gdje smo mladima pokušali približiti klasičnu dramsku literaturu. Priuštili smo im da borave u jednom profesionalnom teatru - SARTR-u, te da se upoznaju s različitim teatarskim zanimanjima i profesionalcima", kazala je ona.

Alimanović-Alihodžić navodi da su gosti radionica bili reditelj "Tarifa" Nermin Hamzagić, dramaturginja Asja Krsmanović, te glumica Vedrana Seksan koja tumači ulogu Elmire u "Tartifu".

"Koristili smo motive, likove, situacije i teme iz "Tartifa", čime smo im htjeli približiti klasičnu dramsku literaturu koja je pisana u stihu. Učenici su danas kreatori svojih monologa", istaknula je ona.

Program "Fakat drama" realiziran je uz pomoć British Councila BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: