Kultura
0

Predstavljen edukativni teatarski program za mlade "Fakat drama"

FENA
Teatarski edukativni program za mlade pod nazivom "Fakat drama" danas je na prigodnom druženju predstavljen u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, s obzirom da je u martu završena druga intezivna radionica s djecom iz nekoliko osnovnih škola u Sarajevu, održana u okviru tog programa.

Prezentacija je organizirana u povodu obilježavanja Svjetskog dana teatra za mlade, kao i Svjetskog dana teatra.

Program je obuhvatio dvije intenzivne radionice održane u SARTR-u u protekla dva mjeseca, kroz pet jednodnevnih radionica u osnovnim školama "Musa Ćazim Ćatić", "Deseta O.Š.", "Hrasno", "Osman Nuri Hadžić" i "Pofalići".

Radionice su vodile istaknute mlade glumice Amila Terzimehić, Ana-Mia Milić, Irma Alimanović Alihodžić i flautistkinja Sabina Šabić. One su prošle godine boravile u Nottingham Playhouse pozorištu pod mentorstvom teatarskih pedagoginja iz Velike Britanije Sarah Stephenson i Allie Spencer, koje više od deset godina vode teatarski program za djecu i mlade pri tom britanskom teatru.

Irma Alimanović-Alihodžić istaknula je za Agenciju Fena da se program sastojao od dvije intenzivne teatarske radionice. Prva je trajala pet dana u januaru za vrijeme raspusta, a druga u februaru i martu kada su također u pet sarajevskih osnovnih škola održane jednodnevne radionice.

"Svaku radionicu je pohađalo 15-ak učenika. Od njih smo odabrali po dvoje-troje koji su večeras učestvovali na prezentaciji u SARTR-u. Tema radionica bilo je dramsko djelo Molierov "Tartif", gdje smo mladima pokušali približiti klasičnu dramsku literaturu. Priuštili smo im da borave u jednom profesionalnom teatru - SARTR-u, te da se upoznaju s različitim teatarskim zanimanjima i profesionalcima", kazala je ona.

Alimanović-Alihodžić navodi da su gosti radionica bili reditelj "Tarifa" Nermin Hamzagić, dramaturginja Asja Krsmanović, te glumica Vedrana Seksan koja tumači ulogu Elmire u "Tartifu".

"Koristili smo motive, likove, situacije i teme iz "Tartifa", čime smo im htjeli približiti klasičnu dramsku literaturu koja je pisana u stihu. Učenici su danas kreatori svojih monologa", istaknula je ona.

Program "Fakat drama" realiziran je uz pomoć British Councila BiH.