Bošnjački institut
0

Predstavljen drugi dio knjige "Janus sa tri lica" Slobodana Stajića

FENA
Slobodan Stajić (Foto: FENA)
Slobodan Stajić (Foto: FENA)
Predstavljen je drugi dio knjige "Janus sa tri lica" novinara iz Sarajeva Slobodana Stajića, a neki od promotora najavili su moguću objavu i trećeg dijela.

Promociju je organizirao Art Rabic u čijem je izdanju objavljeno ovo djelo, te je na promociji moderirao direktor kuće Goran Mikulić.

Foto: FENA
Foto: FENA

Preporučujući knjigu čitaocima, promotori su kazali da će u "Janusu", i u drugom dijelu vidjeti analitičnog i otvorenog pisca "bez dlake na jeziku", iz čijeg štiva opet izbija nezaustavljivi bunt, gotovo krik, zbog stradanja nevinih žrtava sukoba i pogroma u svijetu, zbog posljedica licemjerne svjetske politike s više lica, koja, pride, naziva sebe "demokratijom".

Navodeći konkretne primjere i argumente s raznih meridijana i predjela planete koje je pohodio, Stajić uvjerava čitaoce da zapadna demokratija jedno misli, drugo govori, a treće radi. Tako ovaj novinar i pisac, inače zaljubljenik u povijest i stare civilizacije, starorimskom antičkom dvoglavom bogu Janusu, simbolu dvoličnosti, dodaje još jedno neiskreno lice pripovijedajući o nepravdi moćnika i žrtvama, ali i o ličnim uzorima među novinarskim imenima čije je hrabro pero širilo istinu o stradanjima nedužnih uz rizik vlastitog stradanja.

Foto: FENA
Foto: FENA

Promotori su naglasili profesionalne učinke i ljudske kvalitete Slobodna Stajića, a on izrazio veliki respekt prema vlastitim novinarskim uzorima i neutaživoj strasti tih pojedinaca za objelodanjivanjem istine - i samo istine - o dešavanjima u svijetu. Jedini živi od navedenih Stajićevih uzora Hajrudin Somun, koji je prisustvovao večerašnjoj promociji, na predstavljanju prvog dijela "Janusa sa tri lica" u novembru prošle godine, predstavio je autora i kao sanjara, što je rijetkost u njegovoj profesiji, kako je dodao.

Drugi dio Stajićevog "Janusa" večeras su u Bošnjačkom institutu promovirali Ahmed Bosnić, Slobodan Šoja i Daniel Omeragić.

Novinar i pisac Slobodan Stajić je kazao da djelo posvećuje njegovim profesorima i šestorici žurnalističkih uzora među kojima su, osim Hajrudina Somuna, Dejan Divljan, Rizo Mehinagić, Miroslav Radojčić, Efraim Kurtagić i Zulfo Bostandžić.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Od svakog sam, blagodareći sudbini, ponešto naslijedio; od nekih novinarsku hrabrost i pedantnost, od nekih bezgraničnu romantičnost i lelujavost stila, a od svih zajedno - poklonstvo prema istini. Kao što sam dosta toga naučio i na Pravnom fakultetu, kada su njegovim aulama na Obali hodali sami bogovi znanja, a tada najmlađi profesor Aleksandar Peleš bio i jedan od najmlađih eksperata Ujedinjenih nacija u palati na obalama Ist Rivera", rekao je.

Odlomke iz "Janusa sa tri lica" čitala je tokom promocije Aida Krehić, a svevremene muzičke kompozicije izvodio na gitari Senad Bostandžić.