Kultura
0

Predstavljen bogat popratni program ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli

FENA
Popratni program ovogodišnjeg 55. festivala igranog filma, koji će se u Puli održati od 19. do 26. jula, ove je godine znatno bogatiji od prethodnih, a da bi Grad u potpunosti bio u znaku filma, na Trgu Portarata bit će postavljen veliki ekran na kojemu će se svakodnevno prikazivati hrvatski i međunarodni kratki dokumentarni, igrani i animirani filmovi.

Producentica popratnog filmskog programa Tanja Miličić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izvijestila kako je program na Portarati zapravo dio projekta "Filmska ulica" u sklopu kojega će se od sjedišta Istarskog narodnog kazališta do Arene u izlozima kafića, trgovina, banaka i drugih objekata promovirati filmski festival.

Po njezinim riječima i ove će se godine od 8. do 22. jula održati natječaj kratkog amaterskog filma pod nazivom "640x480 max" koji ima za cilj prikazivanje djela, nastalih u trenutku inspiracije i čija kreativnost i izražajnost nadrasta namjerno skromno postavljene produkcijske okvire. U sklopu ovog programa bit će izabran najbolji film po izboru posebnog žirija te po glasovima publike.

U sklopu festivala u Gradskoj knjižnici 1. i 2. jula održat će se filmski program "Videodrome" u sklopu kojega će se prikazati osmodijelni projekt Histoire(s) du cinema francuskog redatelja Jeana-Luca Godarda. Osim projekcije predviđena su i predavanja eminentnih hrvatskih filmskih djelatnika - filmskog teoretičara Hrvoja Turkovića i filmskog kritičara Tomislava Kurelca.

Također će se održati i tradicionalna "Mala filmska škola profesora Baltazara" u okviru koje će djeca u dobi od 7 do 12 godina od 14. do 18. jula sudjelovati u stvaranju kratkog animiranog filma.

Teorijski dio radionica sadržavat će upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični će obuhvatiti sve faze kreiranja filma. Izložba Cinemania(c) održat će se u Multimedijalnom centru "Luka", a na njoj će prvi put u Hrvatskoj biti predstavljen rad umjetnice Babette Mangolte te dviju mlađih hrvatskih umjetnica Dore Katanić i Ane Hušman.

Izložba će se otvoriti 20. jula u galeriji Aneks u MMC-u Luka.