UNSA
0

Predstavljanje projekata u sklopu "Dana Univerzitetske berze"

FENA
U okviru manifestacije "Dani Univerzitetske berze" večeras su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) predstavljeni projekti utemeljeni na naučno-istraživačkom radu i svojevrsnom partnerstvu akademske zajednice, institucija vlasti i vodećih bh. kompanija.

Radi se o manifestaciji posvećenoj razvojnim mogućnostima BiH u kojoj se univerzitetska zajednica na najneposredniji način angažira na mobiliziranju ljudskih kapaciteta i prirodnih resursa, a s ciljem prevazilaženja negativnih tendencija u društvu i afirmacije komparativnih prednosti naše zemlje.

Sudionike skupa pozdravio je premijer Federacije BiH Nedžad Branković, istaknuvši značaj znanja kao resursa na kojem se temelji prosperitet moderne civilizacije.

Obraćajući se članovima akademske zajednice, predstavnicima institucija vlasti i istaknutim privrednicima, Branković je pozvao na izgradnju sistema vrijednosti koji će osigurati prosperitetniju budućnost BiH i njeno uključenje u evropske integracione procese.

Na važnost stavljanja naučno-istraživačkog rada u funkciju razvoja ukazao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, kao i drugi kantonalni dužnosnici, te istaknuti privrednici.

Uime domaćina skupa, sudionike skupa pozdravili su rektor UNSA prof. dr. Faruk Čaklovica i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr. Faruk Mekić, naglašavajući posvećenost akademske zajednice stvaranju razvojnih pretpostavki, uključujući savremene, ekološki opravdane zahtjeve i kriterije.

Između ostalog, UNSA je predstavio projekte kao što su - Strategija visokog obrazovanja u KS i u BiH, Strategija razvoja energetskih sistema u BiH, Strategija razvoja izgradnje putnih komunikacija i stambene infrastrukture, Strategija razvoja informacionih sistema, Strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje...

U sklopu spomenute manifestacije upriličeno je i potpisivanje Sporazuma o naučnoj, tehnološkoj i umjetničkoj saradnji.