{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljanje knjige "Kraj Iraka ili kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat".

F
14.5.2007. u 11:12
0
0
Predstavljanje knjige "Kraj Iraka ili kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat".
0
Predstavljanje knjige "Kraj Iraka ili kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat".
Peter W. Galbraith
Na poziv izdavačke kuće V.B.Z. u Sarajevu će 16. i 17. maja gostovati bivši veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Peter W. Galbraith. Za vrijeme svog boravka u Sarajevu Peter Galbraith predstavit će hrvatsko izdanje svoje intrigantne knjige "Kraj Iraka ili kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat".
Peter Galbraith održat ce pres-konferenciju u srijedu, 16. 5. 2007. u 11.30 sati u Colegiumu Artisticumu u Sarajevu. Promocija knjige Petera Galbraitha "Kraj Iraka" održat će se u srijedu, 16. maja u 19 sati u Knjižari Šahinpašić. Uz autora, o knjizi će govoriti i prof. Mirko Pejanović.

O knjizi: "Kraj Iraka - Kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat": "Irak je slomljen. Na sjeveru, Kurdistan samo nominalno nije neovisna država. Na jugu, šijitske vjerske stranke stvorile su islamsku državu čije neke dijelove vode krutošću koja podsjeća na talibanski režim u Afganistanu. Sunitski središnji dio Iraka našao se u političkom vakuumu. Doslovno nepostojanje bilo kakve lokalne vlasti baca ga u ruke plemenskih šejhova, bivših pripadnika stranke Ba'at i članova Al-Qaide. U međuvremenu, Iran, bivši krvni neprijatelj Iraka, pretvara se u njegovog najvećeg saveznika."

Kraj Iraka Peter W. Galbraitha istražuje kako je Busheva administracija svojim neuspjelim planovima za invaziju stvorila takav ishod. Pokazuje kako su SAD napale Irak čvrsto vjerujući kako će se svi, nakon pada režima, drugo jutro pojaviti na poslu. Ona otkriva da se iračkim primjerom namjeravalo zastrašiti druge nepokorne države poput Irana, Sjeverne Koreje i Sirije kako bi one napustile razvoj svojih sredstava masovnog uništenja i uskratile podršku radikalima.

No, američka sudbina u Iraku očito je ohrabrila i Iran i Sjevernu Koreju. Svi oni koji su razvijali tu strategiju nikad nisu uzimali u obzir ono što će se dogoditi ako invazija ne krene po planu – ako se raspadne iračko društvo, ako naftna industrija ne bude donosila dovoljno novca, ako preživjeli pripadnici staroga režima povedu uspješan gerilski rat. Nisu računali na posljedice neuspjeha. Nije postojao pričuvni plan. Sada je najveći problem, i SAD-u, kao i njezinim saveznicima među kojima i Velikoj Britaniji, kako se izvući iz te situacije.

Knjigu "Kraj Iraka" napisao je jedan od najiskusnijih i najutjecajnijih tamošnjih promatrača, bivši američki veleposlanik i stručnjak za pitanja obrane koji je više od jednog desetljeća pisao o Iraku iz Iraka – ovom knjigom prikazuje konačnu kroniku neuspješne američke političke inicijative koja je skončala raspadom cijele jedne države i Bliskim Istokom opasnijim nego ikada prije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: