|

Predstavljanje Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa

Predstavljanje Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa
0
F
FENA
19.1.2011. u 10:49
2
komentara
0

dijeljenja
Predstavljanje Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa
Knjiga "Katalog arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo, svezak I" autora Mustafe Jahića bit će predstavljena u četvrtak, 20. januara u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.
U prvom svesku kataloga, od ukupno oko 1.200 rukopisnih kodeksa kompletne Zbirke rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo s više od 1.800 djela, priređivač Mustafa Jahić obradio je 301 rukopisni kodeks u kojima se nalazi 687 djela na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Posebnu vrijednost kataloga predstavljaju rijetki rukopisi čiji su autori ili prepisivači s prostora BiH i njoj susjednih zemalja.

Znatan broj rukopisa spada među remek-djela orijentalne kaligrafije i ornamentike, a u nekima su naročito estetski komponirane prve stranice i naslovi.

Zbirka rukopisa nastajala je u dužem vremenskom periodu i u Historijski arhiv Sarajevo je preuzimana poklonima ili otkupom od raznih institucija ili pojedinaca.

Ona danas predstavlja jednu od bogatijih rukopisnih zbirki u jugoistočnoj Evropi i objavljivanje ovog kataloga ima poseban značaj jer će na taj način zbirka biti dostupna široj naučnoj i istraživačkoj javnosti i svima koji se bave zaštitom kulturne baštine.

Publikovanje kataloga pomogao je predsjednik i osnivač Fondacije Al-Furqan za islamsko kulturno naslijeđe iz Londona šejh Ahmed Zeki Yamani.

Katalog će predstaviti Amir Ljubović, Lejla Gazić, priređivač kataloga Mustafa Jahić i uime izdavača direktor JU Historijski arhiv Sarajevo Sejdalija Gušić.

Predstavljanje knjige počet će u 14.00 sati.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...