Kultura
0

Predstavljanje BH kulture u SAD-u

FENA
Scena iz filma "Nebo iznad krajolika"
Scena iz filma "Nebo iznad krajolika"
Na Univerzitetu u Misuriju (University of Missouri), St. Louis, u SAD-u, od 19. do 22. februara održat će se predavanja i javne debate o bosanskohercegovačkoj kulturi.

Predstavljanje bh. stvaralaštva, s akcentom na bh. kinematografiju nastavak je uspješne saradnje u okviru sporazuma između Univerziteta u Misuriju, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli, započete u 2007. godini.

Kako je Feni kazala doc. dr. Lejla Panjeta s Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, u okviru razmjene programa i kadrova (profesora i studenata) bit će prikazani kratki filmovi bh. autora, kao i studentska filmska ostvarenja. Panjeta će u svojstvu gostujućeg profesora, među ostalim, održati predavanje pod naslovom Uvod u bh. film i priznanja bh. filmu.

Tokom gostovanja na Univerzitetu i Misuriju bit će prikazani kratki filmovi bh. autora - Deset minuta, Kako smo se igrali, Ram za sliku moje domovine, Priča o ratu, Kraj doba neprijatnosti, kao i dugometražni film o BiH Shot through the Hear - Nebo iznad krajolika.

U sklopu spomenute saradnje u martu slijedi otvaranje semestra "American Cinema" po programu Univerziteta u Misuriju, namijenjenog studentima Produkcije i glume Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

U prošloj godini prof. Rite Csapo Sweet s Univerziteta u Misuriju održala je predavanje o muzici na filmu u Muzičkoj akademiji u Sarajevu i o virtuelnoj objektivnosti na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Za narednu školsku godinu planirano je otvaranje novih programa i seminara u BiH, te dolazak studenata iz SAD-a na Univerzitet u Sarajevu.