Kultura
0

Predstavljan dokumentarni serijal "Priče iz Hercegovine"

FENA
Mostar
Mostar
Federalna televizija i mostarska produkcijska kuća "Koncept" danas su u Mostaru predstavili novi dokumentarni serijal "Priče iz Hercegovine" koji se sastoji od 12 polusatnih epizoda u kojima će biti prikazano 15 hercegovačkih općina kroz povijesnu, zemljopisnu, etnografsku i kulturološku prizmu.

Snimanje je u tijeku, a emitiranje serijala bit će u jesenskoj shemi 2007. godine na Federalnoj televiziji.

Po riječima producenta Ivana Vukoje, osnovna je ideja serijala prikazati Hercegovinu kao multikulturalnu sredinu s mnoštvom specifičnosti i različitosti kako na zemljopisnom tako i na planu kulturno-povijesne baštine.

"Ovim ciklusom emisija, kroz upoznavanje Hercegovine i njenih prirodnih i kulturnih bogatstava, među ostalim, želi se promovirati i Hercegovina kao regija te regionalni hercegovački identitet", kazao je Vukoja.

Ističući da je Hercegovina često bila u "medijskom zapećku" te da je ta sastavnica države pod utjecajem tzv. bosnizacije, autor i urednik serijala Radoslav Dodig kazao je da serijal predstavlja i mali bunt kako bi i Hercegovina došla na "vidjelo dana".

Generalni direktor RTV-a FBiH Jasmin Duraković mišljenja je kako je ovaj projekt dobar način da se razbiju određene predrasude. Dodao je da FTV treba ići tim putem, odnosno da ljudi iz cijele BiH mogu slobodno izražavati svoje mišljenje i prezentirati svoje vrijednosti.

"Samo takva uređivačka politika može dovesti do toga da nas građanstvo prihvati kao javnog emitera", ocijenio je Duraković.

Direktor programa FTV-a Vladimir Bilić istaknuo je da ovo nije prvi projekt iz Hercegovine, te da neće biti ni posljednji.

"Ovim dokazujemo da je FTV otvorena za sve ideje, bez obzira otkuda dolaze", ustvrdio je Bilić.