Best selleri
26

Predstave "Pet tanga" i "Kaktusi" oduševile publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi Slovenskog narodnog gledališča večeras su se, u okviru Balet Festa, predstavili publici u Narodnom pozorištu Sarajevu. Umjetnici su izveli predstave "Pet tanga" i "Kaktusi" koje nazivaju baletnim best sellerom u Evropi.

Vrhunski plesači u predstavi "Pet tanga" zajedno s jazz muzičarima na scenu su donijeli spoj erotike, misterije, jakih emocija i baletne umjetnosti na potpuno drugačiji način.

Unikatni koreografi Hans van Manen iz Holandije i Alexander Ekman iz Švedske spojili su nespojivo u baletne predstave koje oduševljavaju publiku širom Evrope, a sada su osvojile u publiku u Sarajevu.

Ista grupa je izvela i predstavu "Kaktusi" koja je spoj nečeg novog i unikatnog u baletu. Koreograf Ekman se vodi motivom da je svako tijelo lutka, pa je publika, kako se i očekivalo, zajedno s umjetnicima doživjela pravi roller coaster emocija. Švedski koreograf u predstavi koristi elemente plemena Bali, joge i azijskih borilačkih vještina kako bi dočarao oscilacije emocije - od dramatičnih do nježnih, a sve kroz sinergiju pokreta.

Iza 16 plesača je svirao gudački kvartet, dok su oni trčali, padali i pokušavali pobjeći od nevidljivih zatvora.

Obje predstave su dobile brojne prestižne nagrade za vrhunsku umjetnost, originalnosti te trag koji će ostaviti u baletnoj historiji zauvijek.