Korenićevi dani
0

Predstave "Noćas sam sama" i "Savršen kroj" izvedene na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
"Savršen kroj"
"Savršen kroj"
Četvrtu noć Festivala "Dani Jurislavana Korenića" na sceni Kamernog teatra 55 odigrane su dvije predstave - "Noćas sam sama", prištinskog teatra AAB, čiju režiju potpisuje Enver Petrovci i "Savršen kroj" Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), čiju režiju potpisuje Jasmin Duraković.

Enver Petrovci je na pozorišnoj sceni adaptirao dramu francuskog dramatičara Andre-Pola Antoana. Naslov "Noćas sam sama" izveden je iz stanja Laure koju je utjelovila Niada Saliasin. Osjećala se toliko prazno da je bila prisiljena nazvati svoje prijatelje. No, u njenoj potrebi da bude s nekim u igru ulazi lik koji se pretvara u desetine drugih likova. Nije poznato da li je on lopov, producent, glumac, detektiv ili mentalno bolesni pacijent njenog supruga. Nije poznato ni da li je lik kojeg tumači Ilir Tafa stvaran ili je samo plod njene mašte.

Niadu Saliasin i Ilira Tafu, ali i Envera Petrovcija, jednog od najvećih kosovskih reditelja, glumaca i pisaca publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Nedugo nakon ove predstave, Admir Glamočak i Sead Pandur predstavili su se publici Kamernog teatra 55 predstavom "Savršen kroj", dramom koja kroz slučajni susret dvoji po svemu naizgled različitih muškaraca, tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrijednosti i odnosa muškarca prema ženi.