Dvije predstave
0

Predstave "Igre u pijesku" i "Nigdje nikog nemam" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
"Igre u pijesku"
"Igre u pijesku"
U srijedu 10. aprila s početkom u 20 sati publika Sarajevskog ratnog teatra imat će priliku ponovo pogledati predstavu "Igre u pijesku“ po motivima teksta Michala Walczaka, a 13. aprila odigrat će se predstava "Nigdje nikog nemam".

Predstava "Igre u pijesku” nastala je kao magistarski rad glumice Fatime Kazazić, pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice. U predstavi igraju Fatima Kazazić i Jasenko Pašić. Muziku potpisuje Audio InFunktion, a dizajn i fotografiju Ismar Žalica. Predstava je koprodukcija SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

"U vremenu formalnih, bizarnih i 'napadačkih' sadržaja, fizikalnost je potrošna roba, komunicira se grafičkim znakovima virtualnog svijeta, pa se tako objavljuje i ljubav i tuga i bol, a zapravo, ništa od toga. Baš u ovakvom vremenu, željeli smo u punom smislu istražiti i razumjeti. Zaći duboko. Suočiti se. Rizikovati. Odabrani tekst je tek otvorio mogućnost za pričanje priče koja u središte interesa stavlja lični, unutarnji svijet koji puni smisao doživljava u interakciji sa onim drugim. Željeli smo intenzivan i uzbudljiv rad, a u susretu sa publikom razmijeniti živ, intenzivan i uzbudljiv teatarski čin. Pričamo o vječitim izazovima ljubavi i prijateljstva, o živom pijesku u kojem igramo svoje životne uloge i donosimo odluke, o ludoj potrebi da mu se uvijek iznova vraćamo i o silnoj želji da ne potonemo ili ne budemo u taj živi pijesak uvučen", stoji u saopćenju.

"Nigdje nikog nemam"

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu 13. aprila u 20 sati, ponovo će se odigrati predstava “Nigdje nikog nemam”. U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ. Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, fotografiju Velija Hasanbegović.

Radnja drame "Nigdje nikog nemam" postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

Cijena ulaznica za predstave iznosi 10 KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice. Omogućen je popust za studente i penzionere.