{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Ženidba" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara

F
18.1.2013. u 18:11
0
1
Predstava "Ženidba" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara
0
Predstava "Ženidba" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) 21. januara će biti izvedena predstava "Ženidba" N. V. Gogolja, u režiji Petra Večeka iz Zagreba.
Ženidba je prvi put objavljena 1842 godine, a sam Gogolj nazvao ju je nevjerovatnim događajem u dva dijela.

U predstavi "Ženidba" uloge tumače: Amra Kapidžić, Nisveta Omerbašić, Jasna Diklić, Ermin Sijamija, Miraj Grbić, Damir Kustura, Vladimir Jokanović, Mirvad Kurić, Aldin Omerović i Mirna Kreso, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Drama započinje u salonu dvorskog savjetnika Ivana Kuzmiča Potkoljesina koji dok puši lulu razmišlja o svojoj ženidbi.

Uskoro dolazi Fjokla Ivanovna, bračna posrednica koja mu predlaže ženidbu sa trgovačkom kćeri Agafjom Tihonovna, potom se pojavljuje i Potkoljesinov prijatelj Ivan Fomič Kočkarjov.

U nastavku zapleta radnje dolaze Ivan Pavlovič Kajgana, Nikanor Ivanovič Anučkin, bivši časnik i Baltazar Baltazarovič Ževakin, umirovljeni mornački poručnik, koji priča o boravku svoje regimente na Siciliji, a ,u međuvremenu, stižu Potkoljesin i Kočkarjov - svi sjedaju i pričaju s Agafjom. Kajgana navaljuje da se Agafja mora što prije izjasniti koga je odabrala.

Agafja se osjeća neugodno i napušta prostoriju. Prosci se pitaju što se dogodilo i ogovaraju Agafju. Kočkarjov nasamo nagovara Agafju da se odluči za Potkoljesina. Prosci se vraćaju i Agafja ih sve odbija osim Potkoljesina.

Potkoljesin čeka Agafju, no ubrzo se predomisli, odustane od svadbe i skoči kroz prozor. Svi traže Potkoljesina dok ne otkriju da je skočio kroz prozor i odveo se kočijom kući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: