Kultura
45

FOTO / Predstava "Žaba" oduševila slovenačku publiku

Klix.ba
Predstava Kamernog teatra "Žaba", koja je i od sada na najdostojanstveniji način predstavljala Bosnu i Hercegovinu i ovaj tetar, vratila se sa izuzetno uspješnog gostovanja u Sloveniji, gdje su način na koji je ekipa teatra primljena, reakcije publike i propraćenost u medijima prevazišli sva očekivanja.

"Žabu" je imala priliku vidjeti publika u Novom Mestu, a tri predstave odigrane su pred punom salom u Gledališču Koper. Publika je dugotrajnim aplauzima pokazala svoje oduševljnje, a predstavnici medija su na najbolji način propratili gostovanje. Gledališče Koper je organizovalo posjetu ekipe Izoli, gdje ih je primio gradonačelnik Igor Kolenc, te Piranu, gdje su domaćini bili članovi mjesnog udruženja.

Predstavi u Kopru prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji Slavo Puljić, a domaćini su bile članice Ženskog udruženja "Bedem" iz Kopra, koje djeluje pod okriljem Odbora Islamske zajednice u tom gradu.
Uspjeh "Žabe" rezultirao je razgovorima o trajnoj saradnji Gledališča Koper i Kamernog teatra 55 i zajedničkom promovisanju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Podsjetimo da će u decembru ove godine biti pet godina od kako je "Žaba" premijerno izvedena na sceni Kamernog teatra 55, da je do sada imala oko160 izvođenja na matičnoj sceni, festivalima i pozorištima, ne samo u BiH, nego i u regiji i drugim evropskim zemljama kao što su Austrija, Češka, Poljska i Švedska.