SARTR
0

Predstava "Utjecaj gama zraka na sablasne nevene"

Sarajevo-x.com
U petak, 16.04. 2010.godine sa početkom u 20,00 na sceni SARTR-a bit će odigrana predstava "Utjecaj gama zraka na sablasne nevene “ u režiji Selme Alispahić.

U svakom društvu postoje oni slojevi za koje bi društvena zajednica bila sretna da ne postoje. Nešto poput otpadaka, društvenih otpadaka. Što je sredina manja, to se više taj sloj svodi na nekolicinu porodica.

Ovo je priča o takvoj porodici, odrasloj i generacijama opstaloj uprkos svima, a najviše uprkos sebi. Ovo je priča o četiri žene čija prošlost neumitno oblikuje i dalje karakter njihovoj sadašnjosti, ali nažalost definiše i njihovu budućnost. Ovo je prića o Beatrice, majci, dvije kčerke Tillie i Ruth, te Baki, starici koju Beatrice čuva za 50 dolara nedjeljno. Ovo je tekst otrajnim ožiljcima koje sredina u kojoj odrastamo ostavlja na nas.

Autor djela Paul Zinedel o naslovu kaže: "Naslov drame potekao je od djevojčice iz razredakojemu sam predavao kemiju, dok sam bio nastavnik u srednjoj škokli u Tottenville, na Staten Islandu. Ona je odgovorilana reklamu objavljenu na zadnjoj stranii stripa, prema kojoj bi vam poduzeće za jedan dolar poslalo sjemenje koje je bilo izloženo gama zrakama u laboratorijama Oak Ridge. Eksperiment koji je ona na kraju uradila za naš znanstveni sajam nazvala je "Utjecaj gama zraka na sablasne nevene i nebeski kupus“.

Zindelov hvaljeni i nagrađivani komad, nakon 37 godina od svoje Broadwayjske premijere, dobio je posve novu konotaciju nakon posljednjih tragičnih događaja na ulicama Sarajeva-on je postao zapravo zastrašujući ekvivalent i posve neočekivano ovoj predstavi nametnuo društveno znatno angažiraniji horizont očekivanja, senzibilizirajući javnost za problem odgoja.