|

Predstava "Tishman Tanz" preispituje uspomene

Predstava "Tishman Tanz" preispituje uspomene
0
S
Sarajevo-x.com
11.11.2010. u 13:47
0
komentara
0

dijeljenja
Predstava "Tishman Tanz" preispituje uspomene
Na sceni SARTR-a u petak, 12. novembra, u 20 sati počinje predstava "Tishman Tanz" autora Aleksandra Tišme, koreografa Jasmine Prolić, a u izvedbi Jasenka Pašića.
"Tishma Tanz" preispituje uspomene preživjelih i inspirisano je djelima pisca Aleksandra Tišme i slikara Zorana Mušića. Aleksandar Tišma je 1942. godine preživio progon i masakr Jevreja u Novom Sadu.

Ova solo izvedba rezultat je Pašićevog interesovanja za plesni teatar i Jasminine želje da taj solo prenese muškom izvođaču. Kreativni proces su započeli prevođenjem Tišmine proze na jezik pokreta i plesa, te uspostavom govora tijelom, odbacujući klasični vokabular plesa. Iskoristili su glumačku ekspresiju i potentnost glumačkog agona – osobni sukob i suočavanje sa Bogom masakra. Fokusiranjem pokreta u prostoru, slijedeći ritam svog vlastitog odnosa prema temi, predstava prati posljedice zločina ma gdje i kada se on zbio, ljudske strahove, sumnje, opsesije i zablude. Tokom rada na predstavi Jasmina ispituje usporeno vrijeme i tijelo pod teretom uspomena… deformisano tijelo iz kojeg bi moglo izrasti dijete, neki novi život.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.