O Sarajevu
12

Predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti" u NPS

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstava ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić premijerno će biti odigrana u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Predstava govori o Sarajevu, i njegovom ironičnom pogledu na sebe, a reditelj Mustafić je na konferenciji za novinare kazao da predstava ljubav prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine izražava upravo na taj način, ''prepoznatljivim duhom'', porugom, štosom i negacijom.

"Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze. Govorimo o osjećanju Sarajeva danas", rekao je Mustafić.

Naglasio je da predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

"Najvažnije u teatru je pronaći emotivne punktove, gdje se mi susrećemo s tekstom i gdje na sceni možemo biti vjerodostojni, bliski publici i gdje se publika može identificirati s onim što smo mi željeli", istakao je Mustafić.

Autorica teksta Ljubica Ostojić je kazala da je tekst savremen i aktuelan te da reflektira stvarnost. Radi se o dramskom tekstu koji, po riječima autorice, vrlo slobodno biva prevođen na adekvatan scenski jezik.

"Stvara se ponovo u interaktivnoj saradnji s glumcima, s novim dopisivanjima, štrihovima, dokumentarnim materijalom, adaptacijom", dodala je Ostojić te izrazila zadovoljstvo da je u pozorištu dobio "život".

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović je rekla da je tekst objavljen i nagrađivan i da je velika stvar što je prema njemu napravljena predstava.

"U ovoj predstavi prikazana je ljubav prema Sarajevu. Prikazan je životni tok sarajevske porodice koja veže jednu emociju prošlosti, ratnog perioda, Sarajeva danas i upućuje nas šta je budućnost Sarajeva i kome ga ostavljamo", istakla je Hašimbegović.

Izrazila je nadu da će snaga predstave doprinijeti da životi ljudi u budućnosti budu bolji.

U predstavi ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić.