Oduševili publiku
444

Predstava "Sve je u redu" srbijanskog Teatra Gimnazijalac osvojila Grand Prix 6. Juventafesta

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Članovi srbijanskog Teatra Gimnazijalac oduševili su sinoć u Pozorištu mladih Sarajevo predstavom "Sve je u redu" i sasvim zasluženo osvojili Grand Prix 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Predstava u režiji Dušana Blagojevića, prema tekstu Jasminke Petrović, očarala je i publiku i žiri koji su činili Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

"Sve dok bude ovakvih predstava, bit će sve u redu" kazao je, između ostalog, predsjednik žirija Igor Pavlović.

Uzbuđenje nije krio ni jedan od nosilaca radnje predstave "Sve je u redu" Petar Petrović.

"Jako sam uzbuđen, neizmjerno mi je drago što sam učesnik nečega ovako ogromnog i lijepog. Pored svega, najbitnije mi je da smo pokazali da smo tu da riješimo probleme, što smo i dokazali na sceni. Pobijedili smo sve predrasude, sve granice kroz predstavu", istakao je član Teatra Gimnazijalac Petar Petrović iz Lebana.

Šesti Juventafest održan je od 13. do 17. septembra i ugostio je više od 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Češke. Publika je imala priliku uživati u izvedbi šest izvrsnih predstava, a uspješno je realiziran i niz radionica za učenike i profesore koji su svoje radove predstavili danas u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva.

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić istakla je da je ovaj događaj više od festivala i da se odlikuje nizom vrijednosti.

"Jako sam uzbuđena večeras, ovo veče je bilo dosta emotivno i za mene i za publiku. Hvala vam što ste došli na Festival, što smo vas izabrali i što ste slijedili ideju, što ste beskompromisni i što postavljate bolna pitanja. To je ono što nam treba, nama, nama starima. Da nastavite tako i da napravimo jedan Juventapokret i da on traje i da se zajedno ne damo. Hvala vam velika", poručila je Diklić.

Osvrnula se i na ostale sadržaje Juventafesta.

"Imali smo vrlo kreativne predstave i radionice i prema reakcijama mladih okupljenih oko Festivala, primijetili smo da su svi veoma zadovoljni. Dakle, napravili smo sjajan izbor. Voditelji grupa i radionica kažu da je ovo jedinstven događaj u cijeloj Evropi te da mora opstati i sjati punim sjajem i u budućnosti. Juventafest je projekt koji pokazuje koliko omladina ima potencijala u kreativnom smislu i koliku ima potrebu za komunikacijom i druženjem. Juventafest je praznik mladosti i vrlo je dragocjen", naglasila je Diklić.

Žiri, pred koji je težak zadatak stavila selektorica programa Asja Krsmanović, dodijelio je Specijalnu nagradu sjajnim i mnogobrojnim srednjoškolcima Druge gimnazije iz Maribora za mjuzikl "San ljetne noći", kojim je u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren ovogodišnji Juventafest.

Također, vrijedi istaći da je svečanom otvorenju Festivala prethodilo otvorenje izložbe prijedloga plakata studenata Akademije likovnih umjetnosti, Odsjek Grafički dizajn, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, što je uz predstave "San ljetne noći", "Samo san", "Niskomasni život", "Talas", "Kontrolni" i "Sve je u redu" učinilo Juventafest bogatim i raznolikim.

Svi učesnici boravili su u Sarajevu tokom pet festivalskih dana, a svoje druženje okončali su popodnevnim defileom od Ajfelovog mosta do trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.