Kamerni teatar 55
0

Predstava "Sumnja" premijerno izvedena pred sarajevskom publikom

FENA
Predstava "Sumnja" američkog pisca Johna Patricka Shanleya s rediteljskim potpisom Selme Spahić, koja se bavi pitanjem sumnje u čovjeka u savremenom trenutku, premijerno je izvedena u utorak navečer na sceni Kamernog teatra 55 u okviru programa Festivala "Sarajevska zima".

Iako je radnja priče smještena u New York, kvart Bronx 1964. godine u jednu katoličku školu, pitanja koja postavlja su aktuelna i u današnjici. Temeljno je propitivanje sumnje u čovjeka, istinu, krizu vjere i hijerarhijsku mrežu koja nas okružuje na različitim nivoima – prvenstveno političkom, vjerskom i ideološkom.

Odlične glumačke interpretacije dviju sestara, svećenika i majke dječaka, za kojeg se posumnja da ga je u školi svećenik primorao na neprimjeren odnos, iznijeli su Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić.

Scenografiju je radila Mirna Ler, kostimografiju Sanja Džeba, dok dramaturgiju potpisuje Aida Pilav.

Rediteljica Selma Spahić istaknula je prethodno na konferenciji za medije povodom premijere predstave, da je riječ o savršeno ispisanom tekstu te da su sve teme kojima se bavi autor protkane kroz tekst na svim nivoima.

"Važno mi je da se tekst može rezonirati i u bh. društvu, iz pozicije zloupotrebe moći na bilo kojem hijerarhijskom nivou vlasti, bilo vjerskom, političkom ili nekom drugom", kazala je ona.

"Sumnja" američkog pisca Johna Patricka Shanleya jedna je od najizvođenijih drama na svijetu u posljednjih nekoliko godina. Za ovaj tekst autor je dobio dvije najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005. godine - Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony, koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru.

Predstava je rađena u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Udruženja "Kontakt".