{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Sumnja" na sceni Kamernog teatra 55

21.9.2012. u 10:07
0
Predstava "Sumnja" na sceni Kamernog teatra 55
0
Predstava "Sumnja" na sceni Kamernog teatra 55
Predstava "Sumnja", nastala prema tekstu američkog pisca Johna Patricka Shanleya, u režiji Selme Spahić, bit će prikazana u subotu, 22. septembra, u Kamernom teatru 55.
U predstavi igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić Kuret.

Radnja je smještena u katoličku školu njujorškog Bronxa, 1964. godine. Direktorica škole posumnja da sveštenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

John Patrick Shanley je za tekst "Sumnja" dobio dve najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005 – Pulitzerovu nagradu i nagradu “Tony”, koja je pozorišni pandan filmskom “Oskaru”. Predstava je nastala u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja “Kontakt”.

Prema riječima Aide Pilav, dramaturginje predstave, "Sumnja" pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu.

"Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine. Ovom predstavom zapravo želimo formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, te se zapitati da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na 'istini' koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas", kaže Pilav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: