{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Šta smo to učinili?" u Kamernom teatru 55

19.5.2013. u 08:42
0
0
Predstava "Šta smo to učinili?" u Kamernom teatru 55
0
Predstava "Šta smo to učinili?" u Kamernom teatru 55
U Kamernom teatru 55, u ponedjeljak 20. maja, bit će izvedena predstava Šta smo to učinili?, u režiji Dine Mustafića.
Tekst Dževada Karahasana "Koncert ptica" napisan kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru, a govori o vrlo aktuelnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuvamo ono što volimo. Bilo to zdravlje ili mladost.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Glavni likovi, predsjednik koji je postao slavuj i njegova majka Ghalina koja se pretvorila u gavrana, u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Kada se oslobode svoje ljudskosti oni polako shvataju kakvi su ljudi zapravo i sazivaju veliki sabor svih ptica kako bi preuzeli vlast i oslobodili se ljudske tiranije.

Ubrzo sreću i pjesnika i mistika Attara, koji je postao pupavac, jer je nekada davno pisao o pticama i shvatio njihovu suštinu. On ih vodi na jedno mistično putovanje u potrazi za smislom i identitetom. "Koncert ptica" je komično ispričana priča o potrazi za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom.

Ulaznice je osvojila Aida Obarčanin - Murtić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: