Uprkos teškoj situaciji teatra
0

Predstava "Soboslikar" oduševljava građane Mostara

Sarajevo-x.com
Narodno pozorište u Mostaru posljednjih nekoliko sedmica, točnije petkom, vrlo pozitivno djeluje na štovatelje njihove kuće i posjetioce njihove nove predstave ''Soboslikar''.

Uprkos teškoj situaciji na području teatra i kulture u BiH općenito, ekipa iz Narodnog pozorišta Mostar uspjeli su entuzijazmom, velikom željom za radom i stvaranjem postaviti novi pozorišni komad koji je, doduše, svojevrsna obnova diplomskog rada jednog od članova ansambla, Emira Spahića.

Od svoje premijere koja je bila 21.12.2011. godine, svaki petak predstava ''Soboslikar'' puni malu scenu Narodnog pozorišta, malu kamernu scenu ''Studio 64''. Kao fantastična komedija britkog humora itekako pozitivno djeluje na raspoloženje onih koji je gledaju.

Za to su se pobrinuli Emir Spahić kojim svojim šarmantnim pristupom liku i predanosti u kreiranju istog nailazi na vrlo dobre kritike i reakcije publike, a čiji se diplomski rad u izmjenjenoj varijanti pokazao kao dobar recept za stvaranje u ovom periodu ''rezanja'' kulture i troškova u kulturi, zatim Maja Zećo, članica ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru, mnogima poznata kao saradnica East West Centra sa kojim je na čelu sa jednim od najboljih bh redatelja Harisom Pašovićem postavila brojne predstave od kojih se moraju izdvojiti ''Klasni neprijatelj'' i ''Nora'' gdje je ostavila dubok trag i dala veliki doprinos kao što je to nedavno bio i primjer u predstavi Aparat Teatra – ''Pinokio u nevolji''.

Osim prethodno navedenih glumaca u predstavi igra i Amela Kreso, također članica ansambla koja dugi niz godina pozitivno djeluje i potiče na stvaranje unutar Narodnog pozorišta u Mostaru.

Dramski tekst "Soboslikar" engleskog autora Donald Churchilla je „lagana komedija“ koja tretira probleme bračnnog zivota. Dramaturški okvir pomenutog teksta smješta radnju u dnevni boravak bračnog para Hornebeam u sedamdesetim godinama prošlog vijeka; vrijeme seksualne revolucije, studentskih i socijanih nemira i naravno Rock and Roll-a.

Dinamičnom i inventivnom igrom akteri ove predstave, koristeći sredstva komedije, ne daju odgovore već postavljaju pitanja, te publici ostavljaju mogućnost propitivanja uzroka rušenja ustaljenih etičkih normi usko vezanih za brak, povjerenje, preljubu, sreću, pravdu...

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti pogledati predstavu ''Soboslikar'' iduća izvedba bit će u petak, 27.01.2012. sa početkom u 20 sati.