Mostar
1

Predstava "Sedam" - ohrabrenje ženama da se bore za svoja prava  

FENA
(Foto: FENA)
Predstava "Sedam" Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, nakon Zenice, Trebinja i Vareša, u petak navečer je prikazana i u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, u sklopu programa manifestacije Dani mevluda i zikra.

Dramatične sudbine sedam žena, iz različitih dijelova svijeta, koje su svojom borbom i zalaganjem učinile mnogo da ukažu na problem potlačenosti žene na svjetskoj razini ranijih godina su prikazane u formi dokumentarnog filma, a Međureligijsko vijeće BiH je, na prijedlog pokojne Erne Cipre iz Mostara, dobilo pravo na licencirane tekstove da ih može producirati, koristiti i u našoj zemlji.

Stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću BiH Olivera Jovanović smatra kako će predstava skrenuti pažnju i na slične priče i u Bosni i Hercegovini te da su se u mreži vjernica u Međureligijskom vijeću nastoje boriti protiv nasilja.

"Koncept predstave je da tekstove čitaju vjernice koje nisu glumice kako bi poslali poruku da je religija generalno protiv svakog oblika nasilja", dodala je.

Mr. Alma Mujakić, koordinatorica Mostarskog muftijstva pri Međureligijskom vijeću i jedna od protagonista predstave smatra kako će predstava razbiti neke od tabua koji vladaju o pravima žene u islamu.

"Predstava prati dvije priče o ženama muslimankama koje su se uspjele izborit za svoja prava kroz obrazovanje. Poruka predstave je da se uvijek treba boriti i nikad ne odustajati. Ako se odlučimo boriti za sebe, uz Božiju pomoć sigurno ćemo u tome i uspjeti", smatra Mujakić.

Sudionica u predstavi je i Marica Vikić, predsjednica glavnog odbora Mreže žena Međureligijskog vijeća, Predstavu je doživjela kao snažan podstrek osnaživanja žena u njihovoj bobi protiv nasilja.

"Predstava je zamišljena u vidu debate. Osnovna poveznica svih likova je da dolaze iz zemalja gdje se obrazovanju i edukaciji žene posvećuje vrlo malo pažnje. Te žene predstavljaju, na kraju priče uspješne žene. Postale su poznate u svijetu i pokazale su da se mogu izboriti za prava žena, i zato nam je vrlo bitno kakav ćemo dojam ostaviti na mostarsku publiku", kazala je Vikić.

Slično mišljenje izrazila je i Aleksandra Serdanović, pojasnivši kako se u svakoj od tih priča mogu prepoznati mnoge žene i u BiH.

"Sve to se događa i ovdje kod nas. Zato želimo da skrenemo pažnju jer se o tome se ne priča ili vrlo malo priča. Žene trebaju da znaju da imaju pravo da dignu svoj glas, to treba da znaju i svi ljudi, pogotovo ljudi vjere", prokomentirala je Serdanović.

Predstava prati život sedam žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Afganistana i Nigerije i njihovoj borbi za ljudska prava.