Režija Kokana Mladenovića
378

Predstava "Schindlerov lift" će biti izvedena na ovogodišnjem Sterijinom pozorju

I. S.
Predstava "Schindlerov lift" Kokana Mladenovića bit će izvedena na ovogodišnjem 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Nakon toga će gostovati na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

"S ponosom objavljujemo vijest da će na ovogodišnjem 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu Kamerni teatar 55 nastupiti u okviru takmičarskog programa sa predstavom 'Schindlerov lift', u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, a nastaloj prema višestruko nagrađivanom romanu Darka Cvijetića. Predstava, kao i roman, bavi se demaskiranjem ljudskoga zla i bešćutnosti. Govori o nepresuđenom zločinu, odnosno zločinima i zločincima, i ubijanjima nevinih Bošnjaka i Hrvata od strane četničkih zlotvora i ostalih paravojnih jedinica vojske Republike Srpske u gradu Prijedoru", naveli su iz Kamernog Teatra 55 Sarajevo.

Predstava će igrati 25.6.2021. na Sterijinom pozorju, a dan nakon toga Kamerni teatar 55 sa istom predstavom gostuje u Beogradu, na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). Ovo će predstavljati značajan historijski, kulturološki korak ka saopćavanju istine i harmoniziranju odnosa između civilizovanih ljudi na područijma država nastalih disolucijom Jugoslavije.

"Naša sjajna predstava, čija je premijera bila prije dva mjeseca u Sarajevu, već je postala hit i pozivi Kamernom teatru 55 za igranje ove predstave neprekidno stižu iz mnogih gradova sa prostora bivše Jugoslavije", kazali su.