Zenica 2018.
23

Predstava "Ravna ploča" osvojila četiri nagrade na 17. Festivalu bh. drame

Klix.ba
Foto: BNP Zenica
Foto: BNP Zenica
Nakon odigrane predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica "Ravna ploča", nastale prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u subotu su dodijeljene nagrade koje je ova predstava osvojila ova na 17. Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Predstava "Ravna ploča" premijerno je odigrana 7. maja, u znak obilježavanja 40 godina od ulaska u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a, čime je kao festivalska premijera otvorila Takmičarski program 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade stručnog žirija, jednu nagradu žirija novinara i jednu nagradu žirija publike. Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala je radio u međunarodnom sastavu: predsjednica dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi "Ravna ploča", a nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobio je Zlatan Školjić, za ulogu Markana u istoj predstavi. Nagrade je dodijelio predsjednik Organizacionog odbora Hasan Džafić.

Žiri novinara je radio u sastavu: predsjednica Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, Mujesira Purić, novinarka FTV-a i Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Prema odluci žirija novinara, nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi "Ravna ploča". Nagradu je dodijelila predsjednica žirija Gordana Ristović-Muslija.

Žiri publike je radio u sastavu: predsjednica Mirela Pehiljagić, član Sanel Jalmanović i član Imran Maglajlić i odlučio je da nagrada publike za najboljeg glumca pripadne Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi "Ravna ploča". Nagradu je nakon izvedbe predstave uručio predsjednik Organizacionog odbora Hasan Džafić.