Osam dana smijeha
0

Predstava "Psihopate" otvorila međunarodni Festival komedije "Mostarska liska"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijerom predstave Mostarskog narodnog pozorišta "Psihopate" , makedonske autorice Eve Kamčevski, u režiji crnogorskog redatelja Zorna Rakočevića, večeras u najvećem gradu na Neretvi otvoreno 20. izdanje međunarodnog Festivala komedije "Mostarska liska".

Riječ je o dramskom komadu koji je nastao u estetiziranom maniru, stilu i vizuelnom identitetu i koji sa sobom nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti, empatije, te otuđenju ljudi jednih od drugih.

U predstavi igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj i Lejla Pajić.

Na festivalu komedije koji u Mostar na osam dana donosi smijeh bit će odigrano još šest predstava koje su pristigle iz BiH i regiona, a kako su organizatori kazali na konkurs je pristiglo 40 prijava od kojih su izabrane najbolje.

Tako će Mostarci imati priliku pogledati predstavu "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, "Djelidba", Kamernog teatra 55 Sarajevo, "Zid" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, "Tko je ovdje lud", Kazališta Planet Art iz Zagreba, "Covid ljubav", Pozorišta, "Prijedor", "Terapija", Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svake večeri održat će se dodjela nagrade "Mala liska" za najbolju glumu koja će biti dodijeljena jednom od glumaca u predstavi, dok će se Grand Prix i "Velika liska" dodijeliti u finalnoj večeri.

Najbolje će birati stručni žiri u sastavu Aleksandar Seksan, Erol Kadić i Goran Damjanac. Žiri publike čine Amira Trbonja, Azemina Gubeljić i Sarah Sarić, a žiri medija Mirsad Behram, Sabina Buzaljko i Berislav Jurič.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. maja uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba, a sve izvedbe počinju u 20 sati.