Kultura
25

Predstava "Prst" na sceni SARTR-a u decembru

Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra će ponovo imati priliku pogledati predstavu "Prst" u nedjelju, 7. i ponedjeljak, 8. decembra s početkom u 20h.

"Prst" se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu, ističu iz Sarajevskog ratnog teatra.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana.

"Proces rada na predstavi 'Prst' poslužio je za promišljanje o našoj stvarnosti i poziciji žena u Bosni i Hercegovini. U našem patrijarhalnom društvu žene su nažalost još uvijek diskriminirane na različitim poljima djelovanja, kako u javnom tako u privatnom životu. Kako predstava govori o dvije žene koje nastoje da nađu najbolji način za zajednički život i funkcionisanje, tako smo se i mi kao ženski autorski tim susrele sa izazovom da nađemo kod djelovanja koji će biti specifično ženski. Svaka od nas ima različitu vrstu životnog i profesionalnog iskustva. Kroz ovaj proces smo mnogo naučile jedne od drugih, ali smo mnogo naučile i od naših likova iz predstave. Kao rezultat takvog rada dobile smo predstavu koja ima ženski senzibilitet, ali snagu kakva se u našem društvu prvenstveno vezuje za muški spol", kazala je rediteljica Sabrina Begović Ćorić.

Sabrina Begović Ćorić je rođena u Sarajevu 1986. godine gdje je diplomirala režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Njen rediteljski i producentski rad od sada je više bio vezan za film. Njen studentski dokumentarni film "Sunčana djeca" osvojio je više nagrada uključujući nagradu na konkursu UNICEF-a (2009.) i Sarajevo talent Campus-a. Od 2011. Godine angažirana je u Udruženju građana za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu "Hava", a čija je članica i jedna od osnivačica. Od 2011. godine, zajedno sa Nejrom Hulusić razvija dokumentarni film "Under the Cover" koji je nominiran za Robert Stiftung nagradu, te koji je osvojio nagradu Balkan Documentary Network.

Njeni studentski radovi, te dosadašnje bavljenje filmom i teatrom svrstali su je u red mladih, talentiranih bosanskohercegovačkih rediteljica, a predstava PRST u Sarajevskom ratnom teatru njena je debitantska režija u jednom od profesionalnih sarajevskih pozorišta, nakon stjecanja diplome na odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.