Pozorište mladih Sarajevo
17

Predstava "Princeza na zrnu graška" govori o problemu razmaženosti na komičan način

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Pozorištu mladih Sarajevo će u petak, 12. aprila, u 18 sati sati premijerno biti izvedena predstava "Princeza na zrnu graška" H.C. Andersena, a u režiji Daniele Gogić.

Gogić kaže da je "Princeza na zrnu graška" najkraća bajka H.C. Andersena o princu koji se želio oženiti, ali ne običnom djevojkom, ni poluprincezom, već pravom pravcatom princezom.

"Danas su sve djevojčice princeze, a svi dječaci prinčevi. Sve je danas u porodici podređeno djetetu. Pomislili smo da je ova Andersenova bajka zgodna da podsjetimo gledaoce na provjerenu tvrdnju: Ispunjavanje svake želje djetetu neće odnjegovati zadovoljnog čovjeka spremnog za uspješan život. Predstava 'Princeza na zrnu graška' je bajkovita kreacija brzog ritma i veselih boja koja djeci treba donijeti puno smijeha, a roditeljima pomoći da osvijeste odgojne nedosljednosti", rekla je Gogić.

Adaptaciju i dramatizaciju radila je Daniela Gogić, scenografkinja i kostimografkinja predstave je Lena Samardžić, autor muzike je Amir Šehić, dizajner Bernard Pavlinović, a fotograf, snimatelj i montažer filmovanog dijela predstave je Adnan Šahbaz. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

U predstavi igraju Ida Keškić, Mario Drmać, Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić i Aldin Tucić, u filmovanom dijelu glume: Alma Merunka, Ajla Cabrera, Narda Nikšić i Suada Ahmetašević, a audiodeskripciju izvodi Elma Ahmetović.

"Bajke i mitovi, tumačeći našu svakodnevnicu, bilo klasičnog ili foklornog porijekla, obilježavaju ovogodišnji premijerni program Pozorišta mladih Sarajevo. Priču o princezi i grašku nalazimo i kao perzijsko-arapsku legendu, te u folkloru skandinavskih zemalja. Princeza na zrnu graška Pozorišta mladih Sarajevo je inovativna adaptacija bajke H.C. Andersena, koja se bavi problemom razmaženosti na komičan način sa kritičkom refleksijom na medije koji oblikuju mišljenje i stavove mladjih generacija", rekla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Prva repriza predstave "Princeza na zrnu graška" je u nedjelju, 14.aprila, u 11 sati.