Režija Saše Peševskog
0

Predstava "Pink Moon" u srijedu na matičnoj sceni zeničkog BNP-a

L. R.
Foto: Draženko Jurišić
Foto: Draženko Jurišić
Na matičnoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u srijedu, 6. marta s početkom u 20 sati bit će izvedena prva predstava s mjesečnog repertoara za mart.

Riječ je o predstavi "Pink Moon" prema tekstu Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog.

"'Pink Moon' je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci", naveo je autor teksta Dario Bevanda.

Foto: Draženko Jurišić
Foto: Draženko Jurišić

"Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu", dodao je Bevanda.

Osim rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, izbor muzike potpisuje Dario Bevanda. Uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i glumici Dini Mušanović. Predstava je od svoje premijerne izvedbe osvojila četiri festivalske nagrade u Jajcu, Brčkom i Zenici.