Teatarski festival
3

Predstava "Pet lakih komada" dobitnik nagrade Grand prix 57. MESS-a

Klix.ba
Žiri u sastavu dramski pisac, teatrolog, publicista i profesor Darko Lukić, teoretičar teatra Pietro Valenti i reditelj, dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun sinoć su u Mikser Houseu Sarajevo objavili laureate i laureatkinje 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix - "Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini" dodijeljena je predstavi "Pet lakih komada", dok je reditelju ove predstave Milo Rau dodijeljen Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Silvia Calderoni za ulogu u predstavi "MDLSX".

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu
Daria Rizova za igru u predstavi "Elektra".

Specijalne nagrade žirija dobili su predstava "Noćni život" autora Paola Magellia te predstava "Jedan gest" poljskog reditelja Wojteka Ziemilskog.

Direkcija Festivala MESS dodijelila je dvije nagrade - nagradu "Marko Kovačević" za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije dodijelili su Darki Lukiću za publikaciju "Uvod u primijenjeno kazalište-Čije je kazalište?", dok je nagrada za doprinos inkluzivnom teatru dodijeljen Teatru PocoLoco iz Zagreba za predstavu "Ružno pače".

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava "Mali nauk o životinjama" sa prosječnom ocjenom 9,94.

Nagradu publike za najbolju predstavu 57. Festivala MESS osvojila je predstava "Pet lakih komada" sa prosječnom ocjenom 9,81.

Nagradu tima teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Benjamin Hasić, Emina Omerović i Edin Salčinović osvojila je predstava "Pet lakih komada", reditelja Mila Raua.

U proteklih devet festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 29 predstava iz 15 zemalja u glavnom programu, dok su u okviru MESS OFF programa održane i izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografije.