SARTR
0

Predstava "Ovo je Jonesko, budalo" u utorak

Sarajevo-x.com
U utorak, 4. maja 2010. godine sa početkom u 20 sati na sceni SARTR - a će biti odigrana predstava "Ovo je Jonesko, budalo" u režiji Ferida Karajice.

Igraju: Snežana Alič, Sonja Goronja, Maja Salkić, Adnan Hasković, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Predstava će biti odigrana u okviru manifestacije Dani kantona Sarajeva, a ulaznice su besplatne.

Nedovoljno poznate drame Eugena Ionesca (Pozdravi, Masakrarije, Čovjek s koferima, Putovanje u svijet mrtvih i Vikont) nikada igrane na bh. scenama, nude nam potpuno drugačiju sliku o autoru koji je u svom djelu tako jedinstveno secirao društvene promjene i zablude prošlog 20. vijeka koje smo s istim intenzitetom i bolnim pitanjima o funkciji istine i lažnoj i korumpiranoj vlasti prenijeli i u ovaj mladi vijek.

Kako se radi o kompilaciji Ionescovih tekstova koji su struktuirani u novu scenarističku formu s namjerom da teatar prekine svoju šutnju (umjetničku, intelektualnu, a ponajviše ljudsku) i iskoristi gotovo zaboravljeni krik pisca kao upozorenje svima nama da razmislimo, da nam ne bude svejedno, da se pokrenemo, da glasno reagiramo i učinimo sve u smjeru očuvanja dostojanstva i ljudskog življenja.

SARTR naslovom "Ovo je Jonesko, budalo" želi afirmisati kulturni identitet Sarajeva kao svog grada prepoznatljivog (svakodnevno sve manje!) po svojoj urbanoj kulturi, lucidnoj duhovitosti, kritičkoj opservaciji te slobodoumlju i u umjetnosti grafita.

Rezervacije možete izvršiti preko SARTR-a na tel 033 66 40 70; faks 033 66 51 89 i preko Agencije Platform CMC na tel 033 553 365; faks 033 553 366.