|

Predstava "Othello" 4. decembra na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje

Predstava "Othello" 4. decembra na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje
5
E. Lj.
3.12.2019. u 16:08
0
komentara
5

dijeljenja
Predstava "Othello" 4. decembra na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje
Nakon izuzetno uspješne bosanskohercegovačke premijerne izvedbe, predstava "Othello" koju je prema tekstu Williama Shakespearea režirala Nina Nikolić će u srijedu, 4. decembra, biti izvedena na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje.
Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija, a premijerno je izvedena u okviru Evropske manifestacije Noć teatra – 10. noć teatra BiH.

Zanimljivost ove predstave je upravo ta da u predstavi makedonski glumci govore na makedonskom, a bh. glumci na bosanskom jeziku. Autorski tim projekta čine saradnice i saradnici iz čak pet europskih zemalja - Sjeverne Makedonije, Srbije, Grčke, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine."Ovo čitanje 'Othella' karakteriše radikalan pristup Shakespeareovom jeziku i stilu, što je možda i najočiglednija intervencija na tekstu. Željeli smo da istražimo na koji način i u kojoj mjeri transformacija jezika i “prevođenje” u savremeni govor može uticati ne samo na izvorni Šekspirov rukopis, već i na pitanja koje drama nudi. Jezik je, tako, postao ogoljen, direktan i lišen poetičnosti, čime su akcentovane i naglašene, i danas, aktuelne teme. Ipak, u određenoj mjeri, poetičnost je zadržana samo u Othellovom načinu govora, što je još jedna njegova distinkcija, detalj koji ovaj lik izdvaja od ostalih. Takođe, potezom da bosanski i makedonski glumci igraju uloge svako na svom maternjem jeziku, dodatno se razvija poigravanje govorom, te pitanje komunikacije i međusobnog razumijevanja", rekla je dramaturginja predstave Tamare Baračkov.

U predstavi igraju Enes Salković, Saša Handžić, Darja Rizova, Gjorgji Jolevski, Zlatan Školjić, Aleksandar Gjorgjevski, Dženana Džanić, Tamara Miličević-Stilić, Aleksandar Mihajlovski i Aksel Mehmed. Scenografkinja predstave je Višnja Vujović, kostimografkinja Ivana Karamfilovska Ugurovska, kompozitor Duke Bojadziev, dok je scenski pokret bio povjeren Dimitrisu Sotiriju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.