Kultura
2

Predstava "Otello" otvara Balet fest Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavom "Otello" u izvedbi ansambla Državnog baleta iz turskog grada Izmira, 20. septembra će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvoren Balet fest Sarajevo, čija je misija razvijanje baletne umjetnosti i njeno prezentiranje poklonicima ove vrste umjetničkog izražaja.

Ove će godine Balet fest Sarajevo u njegovom trećem izdanju do 27. septembra pred sarajevsku publiku dovesti baletne ansamble iz Turske, Makedonije, Srbije, Brazila, Ukrajine i BiH, oživljavajući time kulturnu scenu kvalitetnim baletnim predstavama.

Umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala Edina Papo istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da su se organizatori Festivala trudili zadovoljiti sve sladokusce baletne umjetnosti te da su zahvaljujući postavljenim kriterijima uspjeli dovesti kvalitetne predstave i eminentne goste iz Evrope i regije pred ovdašnju publiku.

Posebno je, osim turskog baletnog ansambla koji baštini dugu tradiciju ove vrste umjetnosti, izdvojila nastupe Makedonskog baleta iz Skoplja koji će izvesti predstavu "Samson i Dalila", ansambla Bitef teatra iz Beograda s predstavom "Božanstvena komedija", te nastup bh. baletnih umjetnika koji će se predstaviti s dijelovima iz komada "Adagio", što predstavljaju najteže tehničke momente baletnog izraza.

"Svečanost klasičnog baleta upriličit će ansambl Kijevskog nacionalnog akademskog teatra opere i baleta T. Ševčenko iz Ukrajine, kada će 26. i 27. septembra održati gala koncert vodećih prvaka baleta. Riječ je o školovanim i posvećenim baletnim umjetnicima i teatru kojem je balet na sceni od 1876. godine", kazala je ona.

Papo je najavila i zanimljivu radionicu savremenog plesa koju će 24., 25. i 26. septembra održati balerina, koreografkinja i pedagogica Cristina Perera iz Brazila, naglašavajući da je riječ o umjetnici koja puno radi s mladim ljudima u svim evropskim centrima, te da će to biti prilika za sve koji žele naučiti nešto novo i proširiti vidike.

Značaj Balet festa Sarajevo za razvoj kulturne scene u Sarajevu i BiH potcrtali su i direktor NPS Dario Vučić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović te predsjednik UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Jasmin Duraković.

Festival su podržali Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.