"Slavna Florens"
36

Predstava o najgoroj pjevačici na svijetu Florence Foster odigrana u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je izvedena predstava “Slavna Florens” koja govori o životnoj priči najgore pjevačice na svijetu.

Kamerni teatar 55 Sarajevo večeras je Zeničanima predstavio životnu priču Florence Foster Jenkins koja je silno željela biti operska diva, ali njen glas joj je dao titulu najgore pjevačice na svijetu. Tekst Petera Quiltera na scenu je postavio Admir Glamočak, a u predstavi glume Dženita Imamović-Omerović, Nadine Mičić i Irfan Ribić.

Ova dirljiva drama britanskog dramskog pisca Petera Quiltera, govori o Florence koja je četrdesetih godina u New Yorku bila omiljena muzička atrakcija, a vrhunac karijere doživjela je nastupom u Carnegie Hallu, ali ujedno nas uči da se od snova ne odustaje. Radnja se dešava u New Yorku 1944. godine kada Florens traži svoju novu pratnju na klaviru.

Drama je večeras posjetiocima izmamila i osmijehe s obzirom na to da je zabavna, dobroćudna i zarazno radosna. Prevedena je na više desetina jezika zbog čega je igrana brojnim svjetskim gradovima.