Umjetnost spaja
10

Predstava NPS "Sve se nekako preživi, osim smrti" na XXI Teatar festu "Petar Kočić"

Klix.ba
U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci će 10. juna, u okviru XXI Teatar festa "Petar Kočić" 2018., biti izvedena dramska predstava ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze... Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

U predstavi ''Sve se nekako preživi osim smrti'' igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS.

"Posebno ističemo učešće Hora 'Castra' iz Banja Luke, što govori o snazi umjetnosti kao mostu koji spaja srca duše i ljude", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Teatar fest "Petar Kočić" je festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća pozorišne djelatnosti sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda. Trajat će od od 4. do 11. juna kada će biti upriličena dodjela nagrada i svečano zatvaranje festivala.