Scena MESS
11

Predstava NPS "Kralj Lear" otvorila Festival "Maštanije" u Podgorici

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predstava reditelja Diega de Breae "Kralj Lear" gostovala je 30. maja u Podgorici na prvom Festivalu regionalnog teatra "Maštanje". Time je ova predstava otvorila Festival "Maštanje" koji je ustvari revija narodnih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Predstava je rađena po tragediji Williama Shakespearea, a adaptaciju je radila dramaturginja Džejna Avdić. Predstava je nastala kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Sarajevu i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.

"Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma", rekao je o ovom djelu reditelj de Brea.

Uloge u predstavi ostvaruju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Elma Juković, Sanela Pepeljak, Slaven Vidak i Vedran Đekić.

Još jedna koprodukcijska predstava Scene MESS je sinoć imala svoju njemačku premijeru u Maxim Gorki teatru. U pitanju je predstava "Samo da ne pucaju" reditelja Moritza Sauera, koja je 3. maja premijerno izvedena u Zenici. Ova predstava je nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Predstava je autorski projekat glumice Vernese Berbo i mladog njemačkog reditelja Moritza Sauera. Tekstovi koji su korišteni su tekstovi iz romana "Abeceda rata" autorice Vernese Berbo te transkripti razgovora obavljenih sa građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Uloge u predstavi ostvaruju: Vernesa Berbo i Sussane Meyer.

Berlinska publika će i večeras, 31. maja, imati priliku da pogleda ovu predstavu u Maxim Gorki teatru, gdje će biti izvedeno prvo reprizno igranje.

Aktivnosti Scene MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na Instagram profilu Festival MESS.