U režiji Albana Ukaja
134

Predstava "Nigdje nikog nemam" o strepnji za bolju budućnost 11. januara u SARTR-u

Klix.ba
Foto: Velija Hasanbegović
Predstava "Nigdje nikog nemam" koju je prema tekstu Edwarda Bonda režirao Alban Ukaj premijerno će biti odigrana 11. januara u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Radnja drame "Nigdje nikog nemam" postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

"Verujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru, jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost i znanje i zdravlje i vojska… I šta sve ne! Diktatura je diktatura u svemu! Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji, o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji", rekao je Ukaj.

U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović.

Predstava je nastala kao rezultat još jedne koprodukcije Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra. Predstava će, nakon premijere, biti izvedena i 12., 14. i 15. januara. Rezervacije ulaznica možete obaviti pozivom na 033 664 070 u periodu od 10 do 16 sati, putem Facebook stranice SARTR-a ili putem emaila [email protected].