Premijerno u SARTR-u
79

Predstava "Narodna drama" preispituje ulogu patrijarhata u ograničavanju ličnih sloboda

Piše: El. B.
(Foto: N.G./Klix.ba)
Predstava "Narodna drama" autorice Olge Dimitrijević, u režiji Bobana Skerlića, će 27. januara premijerno biti odigrana na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o melodrami koja preispituje ulogu patrijarhalnog poretka u ograničavanju ličnih sloboda.

"Ova predstava se na različite načine uklapa u ono što je osnovna tema ove sezone SARTR-a, a to je jednom rječju sloboda ili oduzimanje slobode", rekao je direktor SARTR-a Aleš Kurt.

Reditelj Boban Skerlić rekao je kako je koncepcijska odluka bila da pozorišni jezik i stil ove predstave bude minimalistički.

"Umjesto da maštamo u širinu i pravimo neku vrstu tih secesijskih pozorišnih ukrasa, pokušali smo da predstava raste u visinu i dubinu. To treba dovesti do toga da publiku to počne da se tiče i da nakon što se predstava završi oni ponovo razmisle o svemu. Ovaj komad se osim glavom i riječima mora razumjeti i džigericom", rekao je Skerlić.

Glavne uloge povjerene su mladim glumicama Darji Badnjević i Fatimi Kazazić.

"Zadovoljstvo mi je što SARTR pruža priliku mladim glumcima poput Darje Badnjević, Fatime Kazazić i Davora Sabe. Ne na način da 'popunjava rupe', već im kroz glavne uloge daje velike šanse i mogućnost da se pokažu i uđu u teatar na velika vrata", rekla je Maja Salkić koja u predstavi glumi majku.

Glumac Davor Sabo je kazao kako je bilo zanimljivo ponovo se baviti temom koja je "škakljiva" te raditi i istraživati stil koji je gotovo antički i koji glumu svodi na minimalizam.

Radnja je smještena na selu, u patrijarhalnoj sredini, u kojoj se rađa ljubav između kafanske pjevačice i mlade djevojke. "Narodna drama" govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine, kao ispitni rad i već tada je zbog Olginog pionirskog poduhvata i uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu, kao i zbog činjenice da je radnja smještena u selo bio umjetnički provokativan.