Kultura
0

Predstava "Mali mi je ovaj grob" dva puta pred kanadskom publikom

FENA
Predstava reditelja Dine Mustafića "Mali mi je ovaj grob" rađena po istoimenoj drami Biljane Srbljanović, izvedena je u subotu, 28. marta dva puta na sceni teatra Isabel Bader u Torontu.

Nastala u koprodukciji Kamernog teatra 55, Hartefakt fonda, Bitef teatra iz Beograda, kazališta Ulysess sa Brijuna i Testaments films, te u partnerstvu sa Scenom MESS, predstava je publici približila priču atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovih posljedica na balkansku stvarnost.

Naglašavajući svoju zahvalnost organizatorima i domaćinima ove posjete, System Entertaimentu iz Toronta, režiser predstave Dino Mustafić je istaknuo da je priča primljena vrlo srdačno.

  • Publika je reagovala emotivno na priču o mladim zanesenjacima koji su vjerovali u jedan bolji i pravedniji svijet. Ovo je važno inozemno gostovanje ansambla predstave, nakon vrlo uspješne festivalske i regionalne turneje - kazao je Mustafić, te dodao da je kraj izvedbi publika dočekala sa ushićenjem.

On je ocijenio da je dugotrajni i emotivni aplauz pokazao njihovu identifikaciju s tematikom i sudbinom glavnog junaka - Gavrila Principa i priču o mladim južnoslavenskim revolucionarima.

Na oba igranja prisustvovao je veliki broj balkanskih iseljenika generacije devedesetih godina, ali i nemali broj Kanađana koji su putem socijalnih medija saznali za ovu posjetu, prije svega prepoznajući ime autorice koja je zahvaljući svojim prethodnim djelima poznata kulturnoj javnosti i u ovoj sredini.

Uz Ermina Bravu i Svetozara Cvetkovića, najviše aplauza ali i suza izmamili su briljantni glumci mlađe generacije Marko Janketić i Milan Marić, dok je u ulozi Ljubice, Amila Terzimehić uz sjajan nastup dovela do ushićenja publiku koja ju je prepoznala kao jednu od glavnih likova ovdje popularnog holivudskog akcionog hita "Novembar Men".

Ulogu u predstavi također je ostvario i Aleksandar Latković (violončelo).

Predstava "Mali mi je ovaj grob" nastala u godini obilježavanja stogodišnjice atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, prije Toronta igrala je i u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Brčkom, Novoj Gorici, Budvi i na Brijunima, saopćeno je iz Press službe MESS-a.