Priča o porodici
45

Predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" u srijedu na sceni SARTR-a

Klix.ba
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u srijedu, 26. septembra, u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

Predstava je realizirana u koprodukciji SARTR-a i Studija lutkarstva Sarajevo.

"Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju 'na sigurnu kartu'. S toga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst 'Majka ili sve lutke idu u raj', mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici. Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu", naveli su iz SARTR-a.

Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka.

U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović. Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš-Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić-Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

Reprizna igranja su 27. i 28. septembra u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati pozivom na 033/664-070 ili slanjem poruke na Facebook stranicu navedenog teatra.