Repertoar za novembar
85

Predstava "Majka Hrabrost i njena djeca" sutra na Otvorenoj sceni Obala

I. S.
Predstava "Majka Hrabrost i njena djeca" će sutra biti odigrana na Otvorenoj sceni obala.

Izvest će je studenti četvrte godine odsjeka za Glumu u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo - Haračić. Spoomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertolta Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. Drama obrađuje borbu jedne majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom tridesetogodišnjeg rata koji je harao Evropom u 17. stoljeću.

Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni poslije. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav. U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija i Pavle Novaković.

Publika će 11. novembra imati priliku da gleda ispitnu predstavu "Ko sam ovog puta?" u režiji Abasa Hamzija, studenta treće godine odsjeka za Režiju. Predstava je rađena prema istoimenoj pripovijetci Kurta Vonneguta, a dramaturgiju predstave potpisuje Benjamin Konjicija. Ova predstava ujedno pokazuje jedinstvenu suradnju studenata svih odsjeka sarajevske akademije koji kroz svoju dinamičnu i uzbudljivu igru donose priču o ljubavi, pozorištu i potrazi za sobom. U predstavi igraju: Ana Marija Tomić, Pavle Novaković, Emina Topolović, Vedad Čano, Ibrahim Tatar, Nedim Šuvalija i Hana Bičo.

Diplomska predstava "Prizori iz bračnog života" na repertoaru je 18. novembra. U predstavi igraju Margarita Mladinić i Kemal Rizvanović. Rađena je prema tekstu Ingmara Bergmana, a pod mentorstvom Dženite Imamović Omerović.

Sedam dana kasnije, 24. novembra, publika će moći pogledati diplomsku predstavu "Džepovi puni kamenja". Predstava, koja je rađena prema tekstu Marie Jones, donosi nam priču o dvojici statista, Džeku i Čarliju, koji se slučajno upoznaju za vrijeme snimanja jednog velikog holivudskog filma. Radnja je smještena u jednom malom selu u Irskoj te pored glavni junaka upoznajemo i ostale stanovnike sela i glamurozni i ponekada surovi svijet Hollywooda. U predstavi igraju Haris Bidžan i Kerim Čutuna.