Kultura
0

Predstava "Ljubavnik" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
U utorak, 12. marta na sceni Sarajevskog ratnog teatra, u okviru programa Sarajevske zime 2013. od 20 sati, publika će imati priliku pogledati predstavu "Ljubavnik" u režiji Lawrence Kiiru, realiziranu u produkciji Gradskog kazališta Marina Držića, iz Hrvatske. Uloge u predstavi su ostvarili Frane Perišin i Glorija Šoletić.

Riječ je o jednočinki engleskog dramatičara Harolda Pintera u prijevodu Vladimira Gerića. Redatelj je Lawrence Kiiru, poznat dubrovačkoj publici uprizorenjem teksta Ronalda Harwooda "Na čijoj strani".

Oni su muž i žena. Desetak godina u braku. Monotonija je učinila svoje. Život pretvorila u rutinu. Nestalo je strasti. Zaljubljenosti. Ubrzanog ritma srca.

Muž odlazi na posao. Žena ostaje doma. On je pita hoće li joj i to poslijepodne doći ljubavnik. Ona odgovara potvrdno. Pita je hoće li ostati kod kuće ili će izaći vani. Ona misli da će ipak ostati u intimi sobe. Muž zna da ona ima ljubavnika, a onda i ona sazna da njen suprug ima ljubavnicu…

Redatelj Lawrence Kiiru rođen je u Keniji, a odsjek režije diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iza njega je bogato iskustvo kazališnog, filmskog i TV redatelja, a u nekim predstavama je sudjelovao i kao glumac. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te jedan od osnivača i prvi predsjednik Hrvatsko-afričkog društva prijateljstva. Scenograf predstave je Stefano Katunar, kostomografkinja Zjena Glamočanin, skladateljica Paola Dražić Zekić i koreograf Alen Čelić, dok oblikovanje svjetla potpisuje Silvio Giron.

Autor jednočinke "Ljubavnik" Harold Pnter (1930.-2008.) ovjenčan je 2005. Nobelovom nagradom za književnost, ugledni je dramatičar i kazališni redatelj, filmski scenarist, inače kontroverzni politički ljevičar. Komad koji Kiiru postavlja na daskama KMD-a napisan je 1962. godine i prikazuje uobičajen, pomalo dosadan i predvidljiv bračni život kojega supružnici mijenjaju uvođenjem ljubavnika u njihovom životu. Uloge Sarah i Richarda uprizorit će Glorija Šoletić i Frane Perišin, dok je glas Johna nasnimio Hrvoje Sebastijan, koji se ne pojavljuje na pozornici.